Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промовисан пројекат за унапређење слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2013.

Извор: Танјуг

Промовисан пројекат за унапређење слободе медија

Норвешко Министарство спољних послова и Савет Европе спроводиће у наредних годину и по дана у државама Западног Балкана пројекат "Унапређење слободе изражавањаи информисања и слободе медија".

Циљ пројекта је стварање законодавног и институционалног оквира за остваривање слободе изражавања, плуралистичког начина информисања и подизање нивоа извештавања. Пројекат ће обухватити Албанију, БиХ, Црну Гору, Македонију, Србију и Косово, а његови посебни циљеви су: усклађивање закона и праксе са стандардима Савета Европе, јачање независности и ефикасности тела надлежних за регулацију радиодифузне делатности и развој професионалног приступа, одговорности и поштовања етичких правила од стране новинара.

Такође, циљ пројекта је да путем регионалних активности одговори на заједничке проблеме и изазове са којима се сусрећу земље у региону и да омогући размену искустава, сарадњу и умрежавање у областима као што су тематске обуке за новинаре, саморегулација, законодавни оквир, транспарентност медија и власништво над медијима.

Заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Nadia Chuk објаснила је да је интензивирање евроинтегративних процеса у региону пробудило потребу за реафирмацијом ведности и принципа Савета Европе, а то су људска права, владавина права и хумана држава. Када је реч о медијима, за Савет Европе су, у контексту укупне слободе у друштву, важне теме слободе изражавања, заштите новинара, забране говора мржње, дигитализације, слободе на Интернету и колизије права да се зна и права на приватност.

"Ово је регионални пројекат који треба да на одређене теме повеже медије и актере који се баве стварањем доброг амбијента за медијске слободе, како би једни другима могли да пренесу искуства, а та  мрежа ће потом сама стварати добре праксе", објаснила је Chuk.

Менаџер пројекта Лејла Дервишагић констатовала је да су у медијској сфери проблеми у региону углавном исти и зато је идеја да се направи мрежа саморегулаторних тела Југоисточне Европе која ће  се редовно састајати и расправљати о темама од регионалног значаја. Она је најавила да ће у Србији у оквиру пројекта бити организовано десетак активности, у сарадњи са регулаторним телима, као што су обука новинара и семинари за судије и јавне тужиоце.

Професор на Факултету политичких наука, медијски стручњак Раде Вељановски је упозорио да у Србији, када је реч о законодавном оквиру за деловање медија, ствари иду уназад, и да би зато од помоћи била експертска помоћ Савета Европе. Представнице Савета Европе одговориле су да је та међународна организација спремна да направи експертизу сваког закона, али да захтев за експертизу мора доћи од државних органа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси