Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић: Нисам претио Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Бивши шеф ДБ-а писао „Политици”

Марковић: Нисам претио Србији

Бивши начелник Ресора државне безбедности МУП-а Србије Радомир Марковић обратио се „Политици” реагујући на текст са насловне стране нашег листа, који је објављен у петак: „Радомир Марковић из затвора прети држави”. Марковић, који у затвору у Забели издржава казну од 40 година на коју је правоснажно осуђен због покушаја убиства лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића и убиства четворице истакнутих чланова ове партије 1999. године, демантује да је претио да ће Србију бацити „на колена” ако објави информације којима располаже из времена док је био шеф тајне службе.

 

„Политика” је претходно писала да је државна Комисија за истраживање убистава новинара дошла до сазнања која додатно упућују на закључак да је убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године било државни злочин, у чијој су организацији и извршењу учествовали припадници тајне службе.

Марковићева изјава стигла је нашој редакцији са електронске адресе његове супруге која је у пропратној поруци навела да нам се обраћа након телефонског разговора са Марковићем.

– Нисам у могућности да комуницирам са медијима да бих демантовао многе неистине пласиране против мене, углавном из истих извора. Ви и сами знате колика је моћ више пута поновљене неистине и демантија, али вас молим да у име истинитог информисања јавности, што је и ваша обавеза, а верујем и жеља, објавите ово моје писмо. Ни посредним, ни непосредним путем, нисам никада, нити ћу било коме претити, нити било шта учинити што би могло на било који начин нанети штету Србији, или како сте навели, „бацити је на колена” – пише Марковић.

Са прве стране

– Србију су кроз векове покушавали разни моћници да баце на колена, па им то до данас није успело и сигуран сам да и убудуће неће. За Србију сам увек био спреман да дам и живот. Сведочењем пред Хашким трибуналом показао сам свој патриотизам.

Труле компромисе који су евентуално могли Србију и њене грађане да прикажу свету као геноцидне, одбио сам, у шта су се могли уверити сви грађани Србије.

Сведочио сам истину која не знам колико је помогла Србији, али евидентно да мени није. За одавање државне тајне и досијеа за које сам био оптужен, правоснажно сам ослобођен. Суд је утврдио да се у тим списима не налазе државне тајне те да се откривањем тих тајни не може нанети штета држави, као и да се диск са тим списима не налази код мене. Страх да ће истина изаћи на видело је у главама оних који вероватно имају чега да се плаше. Овакве неистине из проверених извора, па још посредне, срачунате су да дискредитују у очима јавности мене и моју породицу и додатно отежају и онако незавидне услове у којима издржавам, како рече мој адвокат Машић, туђу робију. Једини начин на који се за правду и истину боримо, и борићемо се, ја, моја породица и моји правни заступници су правна средства у правној држави, па је и моја жеља да Србија што пре постане земља у којој ће се поштовати закони, а не да буде на коленима – навео је Марковић.

Тражио помиловање од председника Николића

„Политика” је у петак од Генералног секретаријата председника Србије тражила одговор на питање да ли је бивши шеф тајне службе поднео захтев за помиловање председнику Томиславу Николићу.

На питање да ли је Марковић поднео захтев, каква је процедура и који су рокови за одлучивање, „Политика” је јуче после подне, заједно са свим редакцијама, кратко обавештена: „Да, поднео је захтев. По Закону о помиловању не постоји рок.” Сат касније Тањуг је емитовао информацију у којој је наведено да је Министарство правде и државне управе сходно законској процедури дало мишљење о том захтеву и проследило га председништву.

„Закон такође не ограничава колико пута неко може да тражи помиловање”, прецизирано је. Међутим, у овом тренутку није баш најјаснији приступ правним потезима које повлаче Марковић и његова одбрана, јер је адвокат Душан Машић, у јавности најпознатији бранилац бившег начелника РДБ-а, синоћ био затечен подношењем захтева за помиловање.

„Не знам ништа о томе, ту вест сам чуо од новинара”, рекао је Машић, не желећи да се изјашњава о будућим односима са својим клијентом. Он је раније, упркос правоснажној пресуди, поновио став одбране бившег начелника РДБ-а, који је ухапшен почетком 2001, да је пресуда од 40 година противзаконита јер је у време извршења кривичног дела максимална запрећена казна за то кривично дело била 15 година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси