Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преговарано са Радетом Марковићем да сведочи о убиству Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Преговарано са Радетом Марковићем да сведочи о убиству Славка Ћурувије

Током успостављања и рада државне Комисије за истину о убијеним новинарима са бившим шефом Државне безбедности Србије Радомиром Марковићем вођени су разговори о убиству Славка Ћурувије, сазнаје Данас у безбедносним круговима. Разговоре су водили истакнути тужилац и високи обавештајни званичник претходне власти како би се обезбедило Марковићево сведочење о томе ко је усмено наложио Ћурувијино убиство.


Према саговорницима Данаса, на овај начин покушавало се и покушава се да се прибави још валидних доказа за суд, односно за оптужницу за убиство Ћурувије. Никакве друге појединости тих преговора - да ли би, као што је објављено пре седам месеци, Марковић добио статус сведока-сарадника и ублажавање робије коју издржава због убиства на Ибарског магистрали и Ивана Стамболића, не могу се засигурно знати у овом тренутку.

Међутим, наводи које је у петак објавила Политика, да је Марковић из затвора послао поруку да ће „Србија бити на коленима“ ако објави сазнања из времена кад је био на челу тајне службе, упућена „надлежнима“, отвара могућност да се против бившег шефа РДБ покрене нови процес. Према саговорнику Данаса из безбедносних кругова, није искључена могућност да се против Марковића поново поведе судски поступак за одавање државне тајне. Суд је својевремено оценио да нема доказа да је Марковић са сарадницима неовлашћено присвојио копије дискета са досијеима 16 опозиционих политичара из времена Слободана Милошевића. Правна акробатика којом би се по други пут судило за исто дело, саговорнику Данаса није позната.

Иначе, према сазнањима других извора нашег листа, теоретски је могуће да Марковић комуницира са спољним светом, пошто се налази у делу пожаревачког затвора Забела који није под најстрожијим третманом. Редовно прима посете породице и адвоката и има право на телефонске разговоре више пута недељно. Марковићев адвокат Душан Машић за Данас тврди да нити му је познато да је његов брањеник имао контакте са истражним органима у вези Ћурувије у последњих годину дана, нити верује да је упућивао претње било коме.

- Раде Марковић није тако реаговао ни када је био у много тежим ситуацијама, он није таквог темперамента да би било коме претио, каже Машић за Данас.

Пажњу на расветљавање убиства Славка Ћурувије и рад Комисије за истину о убијеним новинарима која је формирана у мандату ове владе, скренула је изјава вицепремијера Александра Вучића да има „прецизних помака“ у овом случају.

Ранија изјава бившег шефа ДБ-а

У својој мемоарској књизи Повленске магле, некадашњи министар полиције Душан Михајловић објавио је изјаву Радомира Марковића од 17. маја 2001. о „мерама према политичким неистомишљеницима“. У тој изјави, Марковић између осталог набраја групу људи која је имала преовлађујући утицај на одлуке Слободана Милошевића, и тврди да он није имао поверења у РДБ због Јовице Станишића, већ да се више ослањао на војну службу. Такође наводи да је налоге издавао некадашњем министру полиције Влајку Стојиљковићу (убио се 2002), а да је по његовом личном мишљењу највећи број нерасветљених убистава „везан за елиминисање сведока догађаја у Хрватској и БиХ током ратних дејстава“. Михајловић пише да је Марковић изгубио вољу за сарадњом након што је Милошевић у јуну 2001. изручен Хагу.

Матић: Ускоро саопштење

Председник Комисије за истину о убијеним новинарима Веран Матић кратко је рекао за Данас да ће ово тело поводом написа о претњама ускоро огласити саопштењем, у коме ће објавити сазнања о томе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси