Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашење аналогног сигнала 2014.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2013.

Извор: Танјуг, Б92

Гашење аналогног сигнала 2014.

Прва фаза гашења аналогног телевизијског сигнала у Србији и преласка на дигитални очекује се у другој половини 2014, каже државни секретар Стефан Лазаревић. Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација наводи да ће то зависити од брзине обезбеђења финансијских средстава.

"Када бисмо данас имали прецизно одређена финансијска средства, имали бисмо и тачан датум, тако да све зависи од брзине обезбеђивања новца", рекао је Лазаревић за "Данас".

На питање у колико ће се фаза одвијати прелазак на дигитални сигнал, Лазаревић наводи да ће радна група задужена за План преласка с аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала ових дана интезивирати рад и да очекује да ћемо у року од месец или два знати тачно како ће искључивање бити спроведено.

Он је на поводом тога докле се стигло са процесом дигитализације у Србији рекао да су створени услови за проширење Иницијалне мреже за емитовање дигиталног ТВ и за стављање у функцију опреме коју је Србија добила кроз донацију ЕУ, као и да постоји јасна процена неопходних финансијских средстава за завршетак процеса која износе више него дупло мање од првобитне процене.

Проширена Иницијална мрежа, која је прошле седмице пуштена, подразумева емитовање дигиталног сигнала са 35 емисионе локације и покривање 75 одсто популације", навео је Лазаревић.

На питање колике су шансе да Србија заврши дигитализацију до половине 2015. Лазаревић каже да је данас, када Иницијална мрежа емитује дигитални сигнал доступан за 75 одсто популације, већи оптимиста него пре годину дана.

"Најбитније је да су отклоњене све техничке препреке за успешан завршетак дигитализације. Међутим, од брзине обезбеђивања неопходних финансијских средстава и од брзине усвајања закона о електронским медијима и о јавним сервисима доста зависе даљи кораци дигитализације", наводи он.

Лазаревић такође указује да би последице ако не бисмо стигли да завршимо дигитализацију до 2015 биле озбиљне.

"Како су се неке суседне земље већ дигитализовале, или су близу завршетка процеса, њихов дигитални сигнал може практично "покрити“ наш аналогни, тако да грађани Србије који живе пре свега у пограничним областима не би били у могућности да примају ТВ сигнал", објашњава Лазаревић.

Он каже и да још није донета коначна одлука на који начин ће држава помоћи грађанима да набаве СТБ уређај без којег неће моћи да приме дигитални ТВ сигнал и да ће и то зависити од расположивих финансијских средстава.

"Грађани ће благовремено бити обавештени какве карактеристике треба да има њихов СТБ и када би било најбоље да га купе. Не треба још журити са куповином ових уређаја пошто њихова цена временом опада", препоручио је Лазаревић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси