Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наш лист прославио 71. рођендан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2013.

Аутор: А. Савановић Извор: Дневник

Наш лист прославио 71. рођендан

„Дневник“, једини дневни лист на српском језику у Војводини, јуче је прославио свој 71. рођендан. У нову 72. годину живота и рада новине су ушле са новим лауреатима, добитницима признања за најбоље новинаре и фоторепортере у години за нама.

Прву награду добила је Снежана Ковачевић, другу Љубинка Малешевић, док је трећа награда припала фоторепортеру Радивоју Хаџићу. Награда за најбољег хонорарног сарадника додељена је новинарки Наташи Радман.

Награде им је уручио вршилац дужности главног и одговорног уредника „Дневника“ Мирољуб Мијушковић. Такође, награде за верност редакцији добили су и запослени који су у „Дневнику“ провели 10 и 25 година.

Од Светозара Марковића Тозе до данашњих дана, од „Слободне Војводине“ до „Дневника“ прошла је 71 година, а кућа која цени и поштује своју историју уме и да је на прави начин обележи.

Тако је и „Дневник“ синоћ у Мастер центру Новосадског сајма прославио 71. рођендан, а на једном месту сабрао је оне који су своје животе уткали у ту медијску причу јединог дневног листа на српском језику који излази у Војводини.

Сумирајући протеклу годину и износећи планове за предстојећу, директор „Дневник Војводина преса“ Душан Влаовић нагласио је да је година за нама била веома динамична за компанију на чијем је челу.

Почетком године дошло је до промене већинског власника, док се, како је констатовао, код мањинског власника, другог оснивача наше фирме – „Дневник холдинга“, ништа није променило јер се нису одазвали позиву да присуствују прослави рођендана фирме чији су сувласници, али се редовно појављују на судским споровима које воде против „Дневника Војводина преса“.

– Пример без преседана је да један од оснивача већ шест-седам година тужи сопствену фирму па се поставља питање зашто је уопште учествовао у њеном оснивању – запитао се Влаовић, и изразио наду да ће ускоро и ти проблеми бити разрешени, те да неће имати проблем са својим оснивачима.

– Почетком ове године Скупштина Војводине је у оквиру буџета усвојила и ставку од 60 милиона динара за субвенције листу „Дневник“. Влада Војводине није испоштовала буџет, а ја ћу се направити наиван па рећи – из мени потпуно непознатих разлога. Имајући у виду да је тренутни епилог свих судских спорова по изршним пресудама 40 милиона динара које треба да наплатимо од „Дневник холдинга“, што је немогуће јер су они у статусу реструктурирања, када се све сабере, ове године остали смо ускраћени за 100 милиона динара.

Та сума је довољна за комплетну годишњу бруто плату целе фирме. У таквој ситуацији већи део финансирања је преузео наш нови већински власник – истакао је Влаовић.

Он је рекао да је, и поред свих потешкоћа, „Дневник“ једна од три новинске куће које, по подацима Удружења новинара Србије, редовно исплаћују зараде запосленима. Истовремено, држави по основу пореза и доприноса уплаћено је ове године више од 80 милиона динара.

Директор „Дневник Војводина преса“ нагласио је и да преко интернет и штампаног издања с „Дневником“ свакодневно комуницира око 100.000 људи, а када се у то урачуна и број медија које преузимају „Дневникове“ информације, тај број је вишеструко већи. Влаовић је најавио и да ће ускоро „Дневник“ пред читаоце изаћи у новом формату, с већим бројем страна и с новим графичким дизајном.

У току дана руководство „Дневника“ положило је венце на гроб народног хероја Светозара Марковића Тозе, првог уредника „Слободне Војводине“.

У „Дневнику“ је радило и ради 16 признатих књижевника, а међу њима су и петорица академика. Осморица радника „Дневника“ добила су улице у Новом Саду.

Међу онима који памте богату историју „Дневника“ је и осамдесетдеветогодишња Јелена Штајнер, која је као секретарица редакције провела у овој кући читав радни век. Била је супруга једног од првих уредника листа Мирослава Штајнера Фрица.

– Бити у „Дневнику“ било је привилегија, част и разонода – описала је госпођа Штајнер своје искуство у својој, како је рекла, другој кући.

Честитке

Рођендан нашој медијској кући честитали су, између осталих, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, а честитке и много нових професионалних успеха „Дневнику“ су пожелели у име Удружења новинара Србије председница Љиљана Смајловић и генерални секретар Нино Брајовић.

Награде најбољим новинарима

На јучерашњој свечаности додељене су новинарске награде најбољим новинарима и фоторепортерима. Прву награду добила је Снежана Ковачевић, другу Љубинка Малешевић, док је трећа награда припала фоторепортеру Радивоју Хаџићу. Награда за најбољег хонорарног сарадника додељена је новинарки Наташи Радман. Та признања лауреатима је уручио в. д. главног и одговорног уредника „Дневника“ Мирољуб Мијушковић.

Такође, награде за верност редакцији добили су и запослени који су у „Дневнику“ провели 10 и 25 година.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси