Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Марковић прети држави из затвора"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2013.

Извор: Политика, Б92

"Марковић прети држави из затвора"

Бивши шеф РДБ Раде Марковић из затвора послао поруку да ће "Србија бити на коленима" ако објави сазнања из времена кад је био на челу те службе, пише Политика. Бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић је у затвору у Забели, где издржава казну од 40 година затвора због покушаја убиства председника СПО Вука Драшковића и убиства четворице истакнутих чланова ове партије на Ибарској магистрали 1999. године.

 

У овом тренутку нема поузданих сазнања о томе да ли се претња односи на досијее политичара или на доказе о ратним злочинима, али бацање "Србије на колена" упућује на штету која би држава могла да има у међународним оквирима.

Тиме се наново подгрева прича да је Марковић, пре него што је ухапшен, незаконито склонио одређене досијее и документацију Ресора државне безбедности. Због тога је против њега и његових сарадника Бранка Црног и Милана Радоњића већ вођен један судски процес: били су оптужени да су, крајем октобра и почетком новембра 2000. године, преузели копије дискета са досијеима 16 опозиционих политичара и личности из јавног живота у тада тек окончаној ери Слободана Милошевића. По оцени суда, није било доказа који би поткрепили оптужницу, па су сва тројица правоснажно ослобођени сумње да су извршили кривично дело одавање државне тајне. Међутим, сва је прилика да Марковић располаже тајним подацима за које верује да представљају претњу држави, пише овај београдски лист.

Као што је "Политика" већ писала, државна Комисија за истраживања убиства новинара дошла је до доказа који додатно упућују на закључак да је, као и у случају убиства Ивана Стамболића и поменутог злочина на Ибарској магистрали, и у случају Ћурувије у питању државни злочин у којем припадници тајне службе нису били ангажовани "само" на праћењу Ћурувије већ и на организацији и извршењу злочина. Тиме би пале у воду раније тврдње да су егзекутори из подземља (Душан Михајловић је у више наврата сугерисао да је Ћурувију највероватније убио Лука Пејовић).

Вук Драшковић, који је као нико други био на удару РДБ-а и само стицајем срећних околности преживео два покушаја убиства, каже да је сасвим вероватно да је Марковић у поседу "тајних компромитујућих досијеа".

"Могуће је да је то његова нада да ће уценама испословати криминални начин за свој излазак из затвора. То је немогуће. Без обзира на то да ли су досијеи којима прети стварни или су монтирани, фалсификовани од стране самог Радомира Марковића у сврху уцењивања", каже Драшковић за "Политику".

Он истиче да ће манипулација увек бити све док се тајни досијеи не отворе. Драшковић каже да се и у случају Ћурувија зна ко је коме наредио ликвидацију, ко је у државној безбедности био организатор злочина који је одредио убице и начин ликвидације. Марковић је у затвору, али остали су на слободи и избегавају оптужнице.

"Сви докази су прикупљени, оптужница би сутра могла бити подигнута, а зашто је Миљко Радисављевић не подиже питање је које, бар мени, изазива одређене сумње", каже Драшковић.

Адвокат Душан Машић, бранилац Радомира Марковића, каже да се са својим штићеником није скоро видео да би могао да коментарише да ли је у било ком смислу, у било каквим околностима, запретио објављивањем тајних података.

"Све ове године, упркос тешкој ситуацији у којој се налази, Раде Марковић преда мном никоме никад није претио. Познајем га дуго, из времена пре него што сам постао његов адвокат. Знам да то нису његови манири. Он робија туђу робију", каже Машић.

Он понавља став одбране бившег начелника РДБ-а да је пресуда од 40 година затвора противзаконита, јер је у време извршења кривичног дела максимална запрећена казна за то кривично дело била 15 година затвора. Машић није желео да открива будуће потезе Марковићевих адвоката, јер је, како каже, основни ред да о свакој могућности и потезу разговарају прво са својим брањеником, а не да своје намере откривају у новинама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси