Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гавриловић ликвидиран да не би открио убице Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Гавриловић ликвидиран да не би открио убице Ћурувије

У истрази о убиству Славка Ћурувије откривено је да је Момир Гавриловић, припадник Државне безбедности, који је учествовао у акцији праћења власника “Дневног телеграфа”, убијен 3. августа 2001. зато што је знао детаље о ликвидацији новинара. Момир Гавриловић (42), у време убиства Ћурувије 11. априла 1999, био је помоћник начелника Првог одсека за контраобавештајне послове у београдском центру ДБ, где је провео радни век у тајној служби.

 

Докази упућују на то да је у београдском центру ДБ организовано убиство новинара.

Гавриловић је знао целу организацију убиства, па чак и имена убица. Убијен је истог дана када се састао са тадашњим председником СР Југославије Војиславом Коштуницом. Његова је ликвидација организована зато што су Ћурувијине убице сумњале да је све открио Коштуници - каже извор “Блица” упознат са истрагом.

Међутим, Гавриловић није на састанку са Коштуницом говорио о убиству Ћурувије, али је о томе говорио колегама из ДБ-а. Он је напустио ДБ одмах после НАТО бомбардовања 1999. и почео је да се бави приватним пословима.

Да је београдски центар ДБ учествовао у праћењу Ћурувије непосредно пре убиства откривено је са објављивањем тајног досијеа “Ћуран”.

У време прелазне владе и коминистара унутрашњих послова, саслушано је у полицији и ДБ 27 припадника Деветог одељења Центра ДБ Београда, који су непосредно учествовали у праћењу Ћурувије на дан убиства.

Тадашњи начелник Деветог одељења Зоран Павић сведочио је да га је начелник београдског Центра ДБ Милан Радоњић звао скоро на сваких пет минута да се распитује о кретању Ћурувије на дан убиства и да је викао на њега зато што га не извештава редовно.

Радоњић је постављен на место шефа Центра непосредно пре убиства Ћурувије на инсистирање Мирјане Марковић, која је Ћурувији непосредно претила пре убиства.

Радоњић је наређења издавао из централе ЈУЛ-а на Дорћолу, а место је променио неколико минута пре убиства. Припадници Деветог одељења су сведочили и да им је непосредно пре ликвидације Ћурувије пренето наређење Радоњића да хитно прекину праћење. Један од њих, који није одмах чуо наредбу, сведочио је да је на улици где је убијен Ћурувија видео бели “голф 3”. Утврђено је да је тог дана “голфом” био задужен Ратко Ромић, касније начелник Шестог одељења. Да је Ромић, као и његов колега Мирослав - Мики Курак, био на месту злочина потврђено је и листингом са базних станица за мобилне телефоне.

Сумњиви разговори челника ДБ-а

Комисији за откривање убиства новинара достављени су листинзи оператера мобилне телефоније са базних станица и тако је откривено да су Радомир Марковић, шеф ДБ, и Милан Радоњић, шеф београдског центра ДБ, 11. априла 1999. веома често позивали један другог.

Марковић склонио извештај

У време прелазне владе Србије након објављивања досијеа “Ћуран” формирана је комисија у ДБ за откривање убиства Славка Ћурувије, коју је предводио Љуба Ристић, тада шеф Центра у Нишу, а у време убиства новинара начелник Трећег одељења за екстремизам. Комисија је сачинила извештај. Међутим, Радомир Марковић, који је тада још био шеф ДБ, није га проследио, већ га је закључао у касу, где је пронађен након његове смене и хапшења јануара 2001.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси