Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлуке Савета за штампу сатисфакција за оштећене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2013.

Аутор: Б. Билбија Извор: Политика

Одлуке Савета за штампу сатисфакција за оштећене

Саморегулација у медијској сфери боља је од законске регулације, али је главни проблем у томе што колеге тешко пријављују своје колеге новинарском суду части, оцењено је јуче на првом од 12 догађаја које ће организовати Медијска коалиција (Локал прес, Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије и Асоцијација независних електронских медија).

На скупу одржаном у оквиру пројекта који се реализује у сарадњи са УСАИД-ом, са циљем истраживања медијске писмености у Србији, истакнут је значај Савета за штампу, саморегулационог тела основаног пре две године.

На тај начин, када сами новинари процене да је прекршен кодекс, то може бити довољна сатисфакција за оштећеног. Оцењено је да новинари не могу да се одрекну анонимних извора, па стога и није најважније како се дошло до одређене информације уколико је то у јавном интересу.

Драган Јањић, потпредседник НУНС-а, приметио је да су медијске слободе један од најбитнијих показатеља постојања или непостојања демократије, али оне не могу бити гарант демократије. Навео је да се у таблоидима и даље изричу пресуде, а људи проглашавају за лопове. Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић појаснила је да је ово тело у последње две године разматрало више од 50 тужби, а да је у половини случајева закључено да је прекршен новинарски кодекс, услед необјективног информисања, лажних оптужби...

Љиљана Смајловић, главна уредница „Политике” и председница УНС-а, истакла је да је право чудо што проблеме кршења новинарске етике покушавамо да решавамо саморегулацијом, указујући на то да се мора ићи на судско решавање ако то не успе. Наши медији подсећају на мафију у којој влада закон ћутања, оценила је Љиљана Смајловић, истакавши да медији имају право и да шокирају јавност, ако је то у јавном интересу. Све је боље од „мртвог мора” и завере ћутања, па чак и медији који сваког дана крше кодекс.

Главни уредник дневног листа „Курир” Саша Миловановић истакао је да сваки дан мора да доноси одлуке, а нема увек времена да прикупи све неопходне информације, додавши да су данас углавном све новине и телевизије таблоидне.

Миловановић је оценио да би Савет за штампу још боље радио када би у њему било више људи који су сваког дана на „ватреној линији”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси