Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помак у истрази убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Нови докази воде ка Радомиру Марковићу

Помак у истрази убиства Славка Ћурувије

У истрази убиства Славка Ћурувије, власника “Дневног телеграфа”, откривени су нови контакти тадашњег шефа Државне безбедности Радомир Марковића са припадницима исте службе, учесницима у ликвидацији овог новинара, због чега се сумња да је он организовао овај злочин, сазнаје “Блиц”. Откако је на чело ДБ дошао Марковић, та служба је почела да се више користи за политичка убиства. Сумња се да су та убиства починили егзекутори које је ангажовао ДБ и који су долазили из истих кругова, а припремали су се у бази Јединице за специјалне операције.

 

Тако је било и са убиством Ћурувије 11. априла 1999. године. Његова ликвидација је изведена готово идентично као и једно друго убиство, које је мање познато у јавности. Сумња се да је тај механизам примењен и у случају ликвидације Павла Булатовића, некадашњег министра одбране СР Југославије - каже извор “Блица” упознат са истрагом.

Он додаје да би решавање убиства Ћурувије, али и других политички мотивисаних ликвидација, могло да олакша крај суђења за атентат на Вука Драшковића у Будви из јуна 2000. године. Ту су оптужени Милан Радонић, шеф београдског Центра ДБ, и Марковићев помоћник Ратко Ромић, шеф Шестог одељења, као и Стеван Баста, бивши шеф Трећег одељења за екстремизам. Уколико буду осуђени, очекује се да би Баста могао да разоткрије убиство Ћурувије за блажу казну. У досадашњој истрази убиства Ћурувије откривена су кретања свих умешаних челника ДБ, како сазнаје “Блиц”, и тако су оборене њихове раније тврдње, пре свих Радоњића.

Наиме, Радоњић је на саслушању тврдио да је прослављао Ускрс код болесне мајке, али је преко базних станица за мобилне телефоне утврђено да је тог дана био у Централи Југословенске левице на Дорћолу, у странци Мирајне Марковић која је Ћурувији претила непосредно пре убиства. Исказом једног припадника ДБ утврђено је и Ромићево присуство на месту убиства.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је прексиноћ изјавио за Б92 да “први пут има напретка у истрази убиства Славка Ћурувије” и додао да не би да прејудицира ствари, али да очекује да овај злочин буде решен. Вучић је истакао “да има других ствари” које ће вероватно шокирати људе у Србији и да “ћемо се изненадити каква смо све злодела чинили”.

Матић: Верујем у разрешење

Веран Матић, председник Комисије за разрешење убиства новинара, каже за “Блиц” да постоји све више доказа о убиству Ћурувије који потврђују све оно што већ дуго познато о наредбодавцима и егзекуторима.

Убеђен сам да ће бити откривени убице и налогодаваци. На разоткривању убиства Ћурувије се ради можда више, динамичније и свеобухватније него икада.

Најважније је радити посвећено и у континуитету. Раније смо имали само покретање овог случаја с времена на време, када дође до промене власти - каже Матић.

Драшковић: Радоњић уцењује

Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове, рекао је за “Блиц” да је све о убиству Ћурувије познато још од 2007. године.

Подизање оптужнице против Радоњића, Ромића и Басте за то убиство закочено је политичком вољом. Моје мишљење да то кочи неко важан и утицајан у држави.

Тај је у рукама Радоњића који га нечим уцењује - сматра Драшковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси