Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Медији "ојачавали" конфликте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2013.

Извор: Фонет

БИРОДИ: Медији "ојачавали" конфликте

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), као организација која спроводи мониторинг медија на српском језику на Косову и Србији, констатовао је да уочи локалних избора на Косову медији нису били у функцији стварања демократске атмосфере, која би у фокус ставила програме кандидата, односно мотивисала грађане да на изборе изађу.

Насупрот томе, медији су само „ојачали“ постојеће конфликте, као и поделе унутар српске заједнице, наводи се у саопштењу БИРОДИ.

Уочено је да се медији нису у значајној мери бавили анализом програма изборних листа и квалитета кандидата на изборним листама, упркос јавно доступним информацијама о „сумњивим“ прошлостим кандидата на листама за одборнике.

Истиче се да амбијент у коме медији функционишу умногоме ограничава рад новинара и спречава квалитетно и правовремено обавештавање грађана о изборном процесу и уопште темама које су везане за изборе.

Тема Бриселског споразума је у медијима маргинализована И није објашњен његов садржај и импликације које ће његова имплементација имати, што је код грађана створило збуњеност и страх.

Досадашњи налази мониторинга медија такође указују да се медији на Косову и Србији нису у значајној мери бавили едукацијом бирача о изборном процесу, нити су аналитички обрађивали проблематику организовања избора.

Уместо тога, у највећој мери су се поставили као преносиоци информација о активностима политичких субјеката у кампањи, о чему сведоћи велики број медијских прилога у којима новинар није препознат као актер, наводи се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси