Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко и зашто најављује рад ТВ Нове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2013.

Извор: Б92

Ко и зашто најављује рад ТВ Нове

АНЕМ забринут што поједини медији најављују скори почетак рада Телевизије Нова, која није добила фреквенцију РРА и није регистрована као кабловска телевизија.

Асоцијација независних електронских медија пита надлежне да ли ТВ Нова има уопште дозволу за рад и од Републичке радио-дифузне агенције тражи одговоре на више питања у вези с телевизијом чији рад упорно најављују поједини медији и наводе незванична сазнања да ће та телевизија већ 15. новембра емитовати пријатељску утакмицу Србија - Русија.

АНЕМ изражава забринутост због тога што се у појединим штампаним медијима појављују најаве почетка рада Телевизије Нова, које додатно компликују ситуацију која је настала одлуком РРА да распише јавни конкурс за национално покривање који има бројне формалне и материјалне недостатке, јавност доводе у заблуду око природе новог пружаоца медијске услуге и креирају атмосферу непримереног притиска на одлучивање независног регулатора.

АНЕМ подсећа да је Телевизија Нова била учесник на претходном конкурсу за национално земаљско покривање који је био неуспешан. Тада је Савет РРА одлучио да ниједан од кандидата, међу којима је била и ТВ Нова, не испуњава законске услове за додељивање националне фреквенције. На основу доступних информација, на нови јавни конкурс за земаљско емитовање још нико се није пријавио, у Регистру дозвола за кабловско емитовање не постоји ниједна телевизија која носи овај назив, а није познато ни да ли је Телевизији Нова издата привремена дозвола за емитовање.

Иако није јасно да ли Телевизија Нова има дозволу или је нема, дневни лист "Курир" је објавио да ће Телевизија Нова почети са радом у "наредним данима" и то у складу са "најквалитетнијим техничким и визуелним достигнућима, а каквим се засад могу похвалити само неке од најразвијенијих земаља на свету". "Курир" такође преноси незваничне информације о томе да ће ова телевизија већ 15. новембра "уприличити тест-пренос пријатељске фудбалске утакмице између репрезентација Србије и Русије", која ће бити одиграна у Дубаију.

АНЕМ због тога захтева од Републичке радио-дифузне агенције да се изјасни у погледу најава у дневном листу "Курир", а нарочито да одговори на следећа питања:

- Да ли овакви натписи у медијима прејудицирају да је ТВ Нова већ победила на конкурсу за национално (земаљско) покривање који је РРА недавно расписала, и то много пре рока који предвиђа Закон о радио-дифузији?

- Да ли је ТВ Нова већ добила дозволу за кабловско емитовање и да ли може ускоро да започне да пружа услуге, како то наводи "Курир"?

- Да ли је ТВ Нова добила привремену дозволу за емитовање програма, у складу са чланом 60. Закона о радио-дифузији, а имајући у виду најаве да ће преносити фудбалску утакмицу која ће се одиграти 15. новембра? Ако је то случај, да ли је РРА утврдила испуњеност законских услова, односно услова који се односе на дистрибуцију ТВ сигнала (како се сигнал дистрибуира, преко чије инфраструктуре, да ли је прибављена дозвола за радио-станицу и сл.)?

- Ако не постоји ниједна од ових дозвола, да ли се заправо најављује почетак рада "пиратске" телевизије и шта ће у случају неовлашћеног емитовања РРА предузети?

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси