Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Илустрована политика“ прославила 55. рођендан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2013.

Аутор: А. А. Извор: Политика

„Илустрована политика“ прославила 55. рођендан

Први број „Илустроване Политике” појавио се на киосцима пре 55 година, у уторак, 11. новембра 1958. у тиражу од 86.000 примерака. Читав тираж је разграбљен, чим се појавио.

Можда и због тога што је на насловној страни била непозната млада бригадирка са савезне радне акције на изградњи аутопута „Братство и јединство”.

Репортери „Илустроване Политике”, која је јуче прославила 55. рођендан, тек су пре десетак година ушли у траг тајанствене лепотице. И, гле чуда: девојка са прве насловнице била је акцијашица Ула Андерсон, продавачица цвећа из Стокхолма.

Колико је познато, каже Милош Лазић, један од најистакнутијих репортера „Илустроване”, данас постоје само три примерка тог издања: један је у одељењу часописа Народне библиотеке Србије, други је у архиву „Политике”, а трећи у редакцијској документацији. Мада, претпоставља Лазић, сигурно и неко од читалаца познатог недељника, међу успоменама чува и тај раритет са лепом Швеђанком која је радила на траси аутопута кроз бившу Југославију.

Брзо је „Илустрована” ушла у срца и домове многих читалаца широм Југославије.

Није ни чудо. У ламенту над неким од јубилеја тог недељника, чувени карикатуриста, сликар, новинар путописац и боем Зуко Џумхур, говорио је како му се чини да никада неће заборавити те дивне дане када је учествовао у тражењу смисла и лика „Илустроване Политике”.

– Било је то у старој згради уредништва. Окупљени око великог редакцијског стола с љубављу, али и са страхом, прионули смо на нов и тежак рад, тим пре што је мало ко од нас имао неког искуства и знања у том послу. Када се појавио први број, био је то празник за све нас. Било је давно и требало је прећи дуг и частан пут. Поносан сам што у тој баснословној кули од безброј спратова има и један мој мали балкон – причао је Зуко Џумхур.

Неком приликом, дугогодишњи новинар и главни и одговорни уредник „Илустроване” Мирко Бојић, написао је како је тај магазин увек био заправо – лист репортера.

– Бити репортер значило је једног дана припремати причу о музикалним Мрчајевцима, а сутра хитно отпутовати у Ријеку, да се сазна шта се догађа у бродоградилишту – писао је Бојић.

Резултати те јурњаве радозналаца-репортера јесу текстови од којих су многи остали у сећањима њених читалаца. Данас, 55 година од појављивања првог броја, делује као немогућа мисија сместити свих 2.858 „Илустрованих Политика”, колико их је објављено.

Актуелни главни и одговорни уредник „Илустроване Политике” Александар Гајевић сећа се да је и сам био сведок кроз шта је од првог броја, па све до данас, прошао један од најстаријих и најутицајнијих недељника у овом делу Европе.  

– Разлог томе јесте вероватно што је „Илустрована Политика” одувек имала свој став и карактер – каже Гајевић.

„Илустрована” је напунила 55 година. Кажу да су то најбоље године. И за читаоце, и за новине.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.11.

2013.

колега - Павле Мрђанов [нерегистровани] у 21:46

Честитка - рођенданска

Срећан рођендан! У Редакцији свима - живи били, а часопису - још дуго година излазио. Имадох тада 12 година. А чика Заре, новинар(!), виче "Ево Илустрована", "Нова новина"... Тата ми даде ситниш за сладолед, а ја... Држао сам је испод кошулјице, притегнуту ластишом шорца. Али, руке ме одаше: црни прсти од штампарске боје. Признадох: "Нисам јео сладолед. Купио сам нову Новину. Види Ћале каква женска..."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси