Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији имају велику моћ, али и одговорност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2013.

Извор: Танјуг

Медији имају велику моћ, али и одговорност

Медији имају велику моћ, а самим тим огромна је и њихова одговорност, оцењено је данас на скупу о медијима на западном Балкану насловљеном "Реч, слика и непријатељ", који је одржан у Подгорици.

Новинарка Б92 и ауторка серијала "Инсајдер" Бранкица Станковић казала је да свака власт покушава да држи медије под контролом, а њихови уредници и новинари морају да науче да се изборе са тим притиском.

Она је истакла да је све што је Инсајдер објавио проверено, како је навела, сто пута, додајући да је на тај начин емисија постигла кредибилитет и велики успех у Србији.

"За сваку реченицу у Инсајдеру имали смо конкретан доказ", рекла је Станковић, додајући да се истина не може импрововати, већ се све мора истражити.

"Ако се објави да је неко упетљан у малверзације, нечији живот ће бити уништен, а доказ да ''Инсајдер'' има кредибилитет јесте то што нисмо изгубили ниједан судски спор у протеклих 12 година", навела је она.

Станковић је рекла да је имала ту срећу да су уредници стали иза ње и заштитиле је од разних врста притисака, а један од њих био је када је власник Делте Мирослав Мишковић 2006. године повукао све рекламе са Б92.

Она је казала да је нетачна теза да истраживачко новинарство нема резултате, додајући да је након емитовања "Инсајдера" дошло до промене више закона у Србији.

Станковић, због претњи поводом серијала "Инсајдер", последње четири године има целодневно полицијско обезбеђење.

Директор медијског архива Ебарт Велимир Цхургуз Казимир казао је да медији у периодима кризе играју кључну улогу у успостављању контроле и моћи од стране политичара.

Он је навео да је таблоидизација новинарства у земљама бивше Југославије истовремено значила продужетак ратовања, како међу државама, тако и унутар њих.

Шеф Бироа Владе Црне Горе за односе с јавношћу Срђан Кусовац казао је да је у последње време у тој држави све интензивније медијско спиновање и конструисање афера.

У раду скупа учествује више од 100 новинара и медијских стручњака из држава региона, САД и Европске уније.

Конференцију о медијима је организовало неколико црногорских новинарских удружења, Медијски савет за саморегулацију, као и невладина организација Институт за јавну политику, на чијем је челу Владимир Поповић Беба, бивши шеф Бироа за односе с јавношћу у Влади Србије, кад је њен премијер био Зоран  Ђинђић.

Скуп о медијима подржало је и црногорско Министарство културе и медија, што су неки медији оценили као "режију" црногорске власти.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси