Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осигурати слободу медија и у пракси
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2013.

Извор: Бета, Танјуг, Б92

Осигурати слободу медија и у пракси

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич оценио да државе Западног Балкана треба да предузму реформе како би се слободе медија поштовале и у пракси. Он је, на отварању дводневне конференцији о медијима на Западном Балкану “Реч, слика и непријатељ”, казао да је обезбеђивање слободе изражавања и медија један од изазова за државе које траже чланство у ЕУ.

“Све државе Западног Балкана треба да предузму неопходне реформе како би се осигурало да се принципи слободе изражавања и медија поштују и у пракси, а не буду само саставни део законске легислативе”, навео је Дробнич.

Он је указао да треба појачати напоре у правцу расветљавања случајева насиља над новинарима и осигурати да се против починилаца примене одговарајуће санкције.

Према речима Дробнича, земље Западног Балкана треба да осигурају политичку и финасијску независност јавних сервиса и да обезбеде адекватну примену закона о раду у медијима.

Власти на Балкану треба да појачају напоре да расветле нападе на новинаре и казне одговорне, поручио је вечерас шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич.

Дробнич је подсетио да је стратегијом проширења Европске комисије, усвојеном у октобру, проблем застрашивања новинара и случајеви насиља, препознат као проблем у региону.

Црногорски министар културе Бранислав Мићуновић је казао да та држава има важан задатак да покаже зрелост на путу успостављања владавине права, поштовања етичких и моралних начела у свим сегментима јавног и друштвеног живота, па тако и у медијима.

“Либерални, регулативни формати, као напредне тековине демократске Европе, са декриминализацијом клевете у Црној Гори, још увек нису наишли на ваљане и очекиване одговоре у саморегулаторним етичким стандардима новинарске професије”, навео је он.

Тема Конференције, насловљена као "Реч, слика, непријатељ", посвећена је питањима политичке инструментализације медија у савременим условима, кршењу људских права у медијима а посебно њиховој улози у процесу секуритизације.

Током тродневног скупа биће организовано неколико панел-дискусија које ће, поред осталог, бити посвећене "свемоћи" медија у новом миленијуму, темама такозваног високог ризика, држави као државном непријатељу, улози интернета и медија у људском животу.

Предвиђено је да буде одржан форум новинара из Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, са Косова и из Македоније.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси