Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дина Чолић добитник награде "Бранислав Мане Шакић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2013.

Аутор: Ј. Н. Извор: Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије

Дина Чолић добитник награде "Бранислав Мане Шакић"

Овогодишњи, 16. добитник награде “Бранислав Мане Шакић”, коју додељује истоимени Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, је Дина Чолић, водитељ РТС-а (у пензији).

Одлуком стручног жирија додељено јој је признање за животно дело, имајући у виду богати, вишедеценијски креативни рад у радио и телевизијским програмима Студија Б и РТС-а, током којег је показала широку општу културу и изврсно познавање стандардно-језичких норми.

 

Добитник је награде “Гордана Бонети”  и признања “Дама са стилом” Радио Индекса а оно чиме је сама Дина Чолић најзадовољнија у свом раду је аудио запис српског псалтира “Молитве на језеру” Светог владике Николаја Велимировића, који је 2010. снимила у издању манастира Рукумија.

“Ово је заиста престижна награда, јер долази од колега, а добија се за нешто што вам је Бог дао као дар. Родитељи, професори и колеге су вам омогућили да тај таленат избрусите, као дијамант. Рекла бих нешто што ми је на срцу и у души, а то је изговорио отац наше нације, свети Симеон Мироточиви: „Народ који изгуби веру, земљу и језик, више не постоји“. Дакле, аманет свим младим људима, а посебно онима који се баве јавним послом, јер у почетку беше реч и остаје реч до краја, јесте да сачувају Србију.“ – истакла је Дина Чолић захваљујући на додељеном одличју “Бранислав Мане Шакић”, које јој је уручено 9. новембра у смедеревској Народној библиотеци.

Подсећања ради, ово признање се додељује у знак сећања на првог спикера Радио Смедерева, а досадашњи добитници су:  Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој медијској кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш, Марија Славковић и Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић  (Радио Београд), Томислав Богдановић (РТВ Крушевац), Душанка Калањ (РТС), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (РТС), Мирослав Војводић (Радио Београд) и Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица).

Значај награде је утолико већи уколико се зна да је прва и једина те врсте на подручју бивших држава СРЈ и СЦГ, као и Србије, чему у прилог говори и континуитет доделе током протеклих петнаест година.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси