Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускоро о конкурсу за директора РТС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2013.

Извор: Данас, Б92

Ускоро о конкурсу за директора РТС?

Седница УО РТС-а биће одржана током ове недеље, а након тога ће вероватно бити јасније када ће бити расписан конкурс за избор новог генералног директора.Закон о радиодифузији не прописује до када траје стање в.д. генералног директора Радио-телевизије Србије, као ни рок у којем треба расписати конкурс за избор новог генералног директора јавног сервиса Србије, речено је за Данас у РТС.

Одлуку о расписивању конкурса у складу са Законом о радиодифузији, како објашњавају, доноси Управни одбор РТС и након завршетка јавног конкурса доноси одлуку о именовању генералног директора.

На питање шта ће утицати на чланове УО да донесу одлуку о томе када ће расписати конкурс за новог директора РТС, председник УО РТС Слободан Марковић каже за Данас да за сада није у могућности да било шта коментарише на ту тему.

"УО РТС има девет равноправних чланова тако да не могу тачно да знам какав ће став заузети. У сваком случају, наредна седница УО биће током ове недеље, па ће се онда знати више", наводи Марковић.

С обзиром на то да важећи Закон о радиодифузији није детаљно регулисао избор и рокове за избор генералног директора, сада је све у рукама и на вољи чланова УО РТС. Од 2011. чланови УО су, осим Слободана Марковића, и социолог Милан Николић, као заменик председника УО, али и социолог Ђорђе Возаревић, новинарка Милица Кубуровић, историчар Предраг Марковић, професор Универзитета Зоран Поповић, професор Универзитета у пензији Војислав Становчић, економиста Душан Стокановић и професор Универзитета Жарко Требјешанин.

По свему судећи, највероватније ће се сачекати макар док се не усвоји нови закон о јавним сервисима, чији је Нацрт тренутно на јавној расправи, а који би, према најавама, требало да буде усвојен до краја године. У том документу се наводи да по престанку мандата генералног директора смрћу, оставком или разрешењем, УО "без одлагања именује вршиоца дужности и покреће поступак за именовање новог генералног директора".

Подсетимо, након изненадне смрти дугогодишњег генералног директора РТС Александра Тијанића, УО РТС именовао је Николу Миркова за вршиоца дужности генералног директора РТС-а "како би био обезбеђен континуитет борбе и рада на темељним вредностима јавног националног медијског сервиса“.

Мирков је пре тога од 2006. био на функцији директора Телевизије Београд. Александар Тијанић налазио се на челу РТС девет година. У јулу следеће године требало је да се заврши његов други мандат чиме би навршио пуних десет година на том месту. На чело РТС дошао је још 2004. када се ова кућа водила као јавно предузеће. Међутим, први мандат директора РТС као јавног сервиса започео је 2006, а за исту функцију могао је бити изабран највише два пута.

Услови

Према Нацрту закону о јавним сервисима, за генералног директора РТС може бити именовано лице из реда новинара и афирмисаних стручњака за медије, менаџмент, право и финансије, као и других угледних личности. Не може бити именовано лице које је носилац јавне или политичке функције, мора имати пребивалиште у Србији и држављанство Србије, завршену високу стручну спрему и десет година искуства на руководећим пословима у медијима. -

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси