Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Унапредити медијске слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Дачић: Унапредити медијске слободе

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић истакао је у разговору са представницом ОЕБС-а за слободу медија Дуњом Мијатовић да Србија настоји да унапреди медијске слободе и обезбеди услове за конкуренцију у медијском сектору. "Циљ је да осигурамо транспарентност власништва у медијима и спровођење реформи јавног медијског сервиса кроз обезбеђивање независности и финансијске аутономије", рекао је премијер Србије.

 

"Настојимо да елиминишемо притиске на медије, а комисија за истраживање убистава новинара увелико ради на расветљавању тих случајева, рекао је премијер Дачић, саопштено је из Владе.

Он је посебно истакао тежак економски положај медија који је довео до неквалитетне продукције, таблоидизације и аутоцензуре.

На састанку је оцењено да треба убрзати процес доношења медијских закона у Србији.

У Београду је јуче почела међународна конференција о медијима под називом "Слобода изражавања и демократија у дигиталној ери - могућности, права, одговорности", коју су отворили премијер Дачић и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд, а на којој министри држава чланица СЕ разговарају о унапређењу заштите слободе изражавања у Европи.

Дачић је истакао да Србија настоји да законским решењима и економским мерама оснажи медије и врати достојанство новинарима.

Интерес Србије је да медији буду професионални, а новинари уживају потпуну заштиту и да без страха са за своју будућност обављају свој посао у интересу своје државе, поручио је Дачић.

Јагланд је истакао да без слободе изражавања нема демократије и дигитално доба није ништа променило, осим што Интернет нуди нове могућности да се политичари на власти позову на још већу одговорност.

На тродневном скупу говоре и комесар за људска права СЕ Нилс Муижниекс, специјални извештач за промоцију и заштиту слободе мишљења УН Франк Ла Ру, представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић и генерални директор Европске радиодифузне корпорације Ингрид Делтенр ла Ру.

Учесници скупа, који организују СЕ и Министарство културе и информисања, разматрају могућности и препреке слободи изражавања и других основних права и слобода у светлу изазова које поставља Интернет, као и о улози суштинских медијских стандарда у демократским друштвима у дигиталном добу.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.11.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:09

Sta je sloboda medija?

Da li se pod "slobodom medija" iz naslova iznad clana 50. Ustava Republike Srbije podrazumeva: 1) sloboda osnivanja medija, i 2) sloboda javnog informisanja? U vezi javnog informisanja i medija, valja se podsetiti konstatacije iz clana 1. Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima koja cudno i detinjasto glasi: "Javno informisanje ostvaruje se putem medija." Ili, drugim recima, 1) javno informisanje ostvaruje se putem sredstava javnog informisanja, ili 2) sredstva javnog informisanja koriste se za ostvarivanje javnog informisanja!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси