Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови концепти за квалитетно новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Извор: Бета, РТВ

Нови концепти за квалитетно новинарство

Уредник Центра за истраживачко новинарство у Србији (ЦИНС) Стеван Дојчиновић изјавио је синоћ у Новом Саду да данас постоје потпуно нови концепти новинарства и нови системи рада.

Дојчиновић је на трибини "Новинарство за 21. век" рекао да већина новинара "кука" о лошој ситуација у струци, недостатку новца и услова за рад, и поручио да у "сајбер медијима" има простора, те да пуно људи у тој области покушава нешто да уради и успева у томе.

Према његовим речима, у цивилном сектору у Србији постоји квалитетно новинарство и начин да се стекне добра пракса и створи простор за напредовање.

"Нама у цивилном сектору прилично добро иде, упознали смо алате, нове технологије, интернет мреже... Када сам почео, страдао је и мој приватни живот, али истраживачко новинарство је другачије од рада у рецимо Блицу, пошто за њега мораш бити спреман да много тога жртвујеш", додао је он.

Новинарка РТВ-а Аристеа Стакић казала је да у јавном сервису и јавној сфери постоји проблем политичке елите, која не схвата да новинари морају да постоје и да раде како би Србија постала демократска држава.

"Да би данас у Србији био новинар потребна је храброст, а јавни сервис постоји да се тако бескомпромисно бави свим темама које би могле грађанима да помогну да живе боље и то политичари треба да схвате", додала је Стакић.

Блогер и ИТ стручњак Драган Варагић нагласио је да је младим новинарима потребно што више знања, јер је већина редакција у Србији данас, према његовим речима, састављена од "површних новинара који немају стварни квалитет".

Он је поручио да млади новинари имају могућност да за своје напредовање користе интернет и блогове, те да ће они најупорнији и најбољи од блогова у будућности моћи да зараде и озбиљан новац.

Новинар Денис Колунџија казао је да је волонтирање саставни део посла и начин за стицање искуства и додао да сматра да је будућност новинарства такозвани "сторyтеллинг".

"Људи ће увек желети да чују приче и потражња за информацијама никада неће престати", додао је Колунџија.

Трибину "Новинарство за 21. век", организовала је редакција студентског интернет магазина "Журналист", који уређују студенти журналистике са Одсека за медијске студије на Филозофском факултету у Новом Саду, а који је данас обележио годину дана постојања.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

10.11.

2013.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 14:42

Preporuka za oporavak

Urednik CINS-a je konstatovao da većina novinara " KUKA" o lošoj situaciji u struci, nedostatku novca, uslova za rad i poručio da u "sajber medijima" ima prostora ..."
Svaka čast na preporuci!?
"Da bi danas u Srbiji bio novinar potrebna je hrabrost...",dodala novinarka Stakić.
Pitam se,u koje to vreme novinaru nije bila potrebna hrabrost? Da li je to bilo vreme jednopariskog,komunističkog sistema. ili vreme Miloševićevog socijalističkog sistema.
Novinar bez hrabrosti nije novinar,niti je ikada bio,gospođo Stakić.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси