Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Специјалци истерали Грке из зграде укинуте ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Извор: Танјуг, Мондо

Специјалци истерали Грке из зграде укинуте ТВ

Грчка интервентна полиција упала је рано јутрос у зграду бивше државне телевизије ЕРТ и из ње истерала више десетина демонстраната, који су се у тим просторијама налазили још од јуна.

 

Приликом упада интервентне полиције у зграду ЕРТ-а избио је сукоб између полицајаца и једног броја демонстраната, који су се забарикадирали у једном делу зграде и блокирали њен улаз, пренео је Ројтерс.

Полиција је испалила сузавац да би растерала демонстранте и ухапсила два бивша радника телевизије и два члана синдиката због опирања наредбама полиције.

Неколико бивших запослених у ЕРТ-у, од десетина њих колико је избачено из зграде, изјавило је да су "шокирани упадом полиције", описујући то као "другу смрт" после гашења телевизије.

После упада полиције, испред зграде ЕРТ-а, која се налази у северном предграђу Атине Агији Параскеви, окупило се око скоро 3.000 грађана у знак подршке запосленима на тој телевизији, на позив синдиката и левичарских политичких партија.

Полиција је поставила кордоне и затворила саобраћај у том делу града, наводи АФП.

Савез синдиката са седиштем у Швајцарској, Глобални синдикат УНИ, у саопштењу је изразио "огорченост" јутрошњим упадом, називајући га "чистим цензурисањем" и подржавајући протесте у циљу поновног отварања ЕРТ-а.

Портпарол грчке владе Симос Кедикоглу саопштио је да је полицијска операција у згради ЕРТ-а изведена како би се спровео закон и поново успоставио ред.

"Зграда ЕРТ-а била је под незаконитом окупацијом, доносећи свакодневне губитке грчкој држави", рекао је Кедикоглу, додавши да је полиција интервенисала у присуству јавног тужиоца.

Изненадна одлука владе у Атини о гашењу сигнала ЕРТ-а у јуну и отпуштању 2.600 запослених, у покушају да се изађе у сусрет захтевима финансијских инспектора ЕУ и ММФ-а, шокирала је многе грађане у Грчкој, а премијера Антониса Самараса је коштала коалиционог партнера.

Грчке власти намеравају да у зграду ЕРТ-а сместе нови јавни сервис, "Нерит", који треба да почне са радом идуће године, након што Грчка преузме председавање ЕУ у јануару, наводи агенција Франс прес.

У међувремену, од јула је као привремени јавни сервис радила телевизија ДТ, која је емитовала програм из малог студија у Атини, а у којој су запослени многи новинари који су отпуштени из ЕРТ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси