Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За јавне сервисе 7,7 милијарди динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Аутор: А. Апостоловски Извор: Политика

За јавне сервисе 7,7 милијарди динара

РТС би требало да добије 75, а РТВ 25 одсто средстава, с тим што би РТС желео 80 одсто „буџетског колача”.

Циљ је да се телевизијска претплата укине и да се пређе на финансирање јавног сервиса из буџета, али још није прецизирано до када ће грађани плаћати претплату, изјавио је за „Политику” државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић. Он је нагласио да је у Предлогу закона о буџету, за оба јавна сервиса – Радио-телевизију Србије (РТС) и Радио-телевизију Војводине (РТБ) – предвиђено 7,7 милијарди динара.

У медијима су се до сада појављивале различите процене о сумама које су потребне јавним сервисима за функционисање, али је процена Министарства финансија да ће 7,7 милијарди динара бити довољно за одрживо пословање оба јавна сервиса у наредној години.

– Предложена сума је такође у складу са максималним могућностима које као држава имамо – појаснио је Ћорсовић.

Како наш лист сазнаје од експерта који прати пословање РТС-а и РТВ-а, у наредном периоду ће се заправо водити тихи рат око прерасподеле постојећег буџетског колача, који је, према нашем извору, подељен на следеће порције: од 7,7 милијарди динара, РТС би требало да добије 75 одсто, док би РТВ следило 25 одсто средстава.

Међутим, исти извор је прецизирао да ће РТС тражити 80 одсто од буџетског прилива. Да подсетимо, раније је најављивано да ће јавни сервиси у Србији годишње из буџета добијати 1,5 одсто укупних прихода, што је око 126 милиона евра, како је предвиђао Нацрт закона о јавним медијским сервисима. Од тога би 80 одсто (око 100 милиона евра) ишло за Радио-телевизију Србије, а 20 одсто за Радио-телевизију Војводина.

Како стоји у нацрту који је објављен на сајту Министарства културе и информисања, новац би се из буџета преносио на јавни сервис на основу уговора који се закључује између медијске куће и надлежног министарства и исплаћивао би се у 12 једнаких месечних рата. Тај новац би се користио само за основну делатност јавног медијског сервиса.

Недавно преминули генерални директор РТС-а Александар Тијанић говорио је да би јавни сервис Србије могао да функционише и са 80 милиона евра из буџета, уз услов да приходи од маркетинга не падну испод 15 милиона евра годишње, уз смањење плата, као и броја запослених са четири на три хиљаде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси