Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарима прете да ће их појести мрак ако пишу истину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Аутор: Светлана Палић Извор: Блиц

Новинарима прете да ће их појести мрак ако пишу истину

У свету је прошле године убијено 45 новинара и још 28 грађана-новинара који су извештавали на друштвеним мрежама - чуло се јуче на панелима Министарске конференције Савета Европе о слободи изражавања и демократији у дигиталној ери. На панелу “Како одговорити на актуелне претње новинарима?” Веран Матић, председник Комисије за истрагу убистава новинара Даде Вујасиновић, Милана Пантића и Славка Ћурувије, рекао је да су, пошто није било лустрације, “у државном систему остали људи који су припремали, а можда и учествовали у егзекуцијама новинара”.

На панелу је премијерно приказан и спот о угрожености новинара који садржи аутентичне претње Матићу “Хоћеш да знаш истину? Хоћеш да те поједе мрак?”.

Конференцију је отворио премијер Ивица Дачић уверавајући представнике 47 земаља СЕ да се Србија, у медијској сфери, труди да примени европске стандарде. У дебати су говорили Торбјорн Јагланд, генерални секретар СЕ, Храир Товмасјан, министар правде Републике Јерменије, Наталија Романова, председница Дома региона Конгреса локалних и регионалних власти Европе, Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији. Сви они истакли су да су нове технологије донеле нове изазове и отвориле многа питања које траже одговоре, на пример како заштити људска права на интернету у светлу афере прислушкивања и надзирања телефона, како спречити говор мржње, ксенофобију.

Тасовац председавајући

Министарску конференцију у хотелу „Метропол“ је отворио министар културе Иван Тасовац који је именован за председавајућег конференције. Он је дан раније на седници Одбора Скупштине за културу и информисање и Поткомитета Парламентарне скупштине Савета Европе за медије рекао да жели да „актуелизује принцип нулте заинтересованости државе за политичку улогу медија и апсолутне заинтересованости за друштвену“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси