Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу о писању “Блица”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Извор: Блиц

Савет за штампу о писању “Блица”

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Небоја Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић на седници одржаној 31. 10. 2013. године једногласно је донела следећу одлуку:

Текстом „Судије чашћавају колеге милионима“, објављеним 13. 10. 2013, дневни лист “Блиц”: 1. прекршио је тачке 1. и 4 . Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, држећи се основних стандарда професије и да консултује што више извора и омогући им да изнесу свој став, 2. прекршио је тачке 1. и 3.

Одељка В (Новинарска пажња) о обавези новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом и да не прећуткује чињенице које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају, 3. прекршио је и тачку 6.

Одељка ИВ (Одговорност новинара) о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи, да поштује право на одговор, извињење и исправку и да благовремено објави одговарајућу исправку.

Чланови Комисије закључили су да је редакција “Блица”, пишући о процесима које су покренуле судије разрешене 2009. године, користила податке из одлуке Високог савета судста којом Драгана Бољевић није реизабрана, не наводећи да је реч о одлуци коју је Уставни суд поништио. Документ који је поништен више не постоји, па се новинар не може на њега позивати, нити користити за текст информације из тог документа. Комисија је оценила и да информација о томе да је Бољевићевој досуђен известан новчани износ, у тексту пласирана на такав начин да се читалац може довести у заблуду да је реч о надокнади за душевни бол, што је нетачно.

Редакција „Блица“ такође је имала обавезу и да одговор Бољевићеве објави не само у штампаном, већ и у онлајн издању, тим пре што је текст имао велики број шерова и изазвао бројне коментаре.

Одбијена жалба Сање Турлаков

Савет за штампу одлучио је да “Блиц” текстовима „Адвокат Милана Поповића радио му иза леђа за Северину“ и „Како је Северина покушала да уништи Милана“, објављеним 13. и 15. 8. 2013, није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и тако одбио жалбу Сање Турлаков.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да у овом случају постоји интерес јавности да буде информисана, не само зато што су Милан Поповић и Северина Вучковић познате личности већ и зато што грађани имају право да знају да је поднета пријава против адвоката за кога се верује да је одавао информације које је добио од претходног клијента који је сада у спору с њим.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси