Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опасности и слободе интернета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2013.

Аутор: И. М. Извор: Вечерње новости

Опасности и слободе интернета

Предност, али и тамне стране дигиталне револуције, слобода изражавања и заштита приватности у ери нових медија биле су кључне теме Међународне министарске конференције о медијима „Слобода изражавања и демократије у дигиталној ери - могућности, права, одговорности“, која је јуче отворена у београдском хотелу „Метропол палас“.

 

Влада Србије опредељена је да обезбеди потпуну слободу медија и медијску политику усклади са европским нормама и светским трендовима, изјавио је премијер Ивица Дачић, отварајући дводневни скуп, коме је присуствовао и Торбјорн Јагланд, генерални секретар Савета Европе.

Дачић је нагласио да је интерес Србије да медији буду професионални, да новинари уживају потпуну заштиту и да овај тежак и одговоран посао обављају без страха за будућност, а у интересу будућности своје земље. Пред министрима великог броја земаља, као и осталим учесницима скупа, рекао је и да држава води широку акцију на расветљавању убистава новинара и додао да очекује како ће кривци бити идентификовани и изведени пред лице правде.

- Наша жеља је да медијска сфера као јавни интерес буде регулисана уз поштовање принципа слободе изражавања, заштите права грађана и санкционисање могућих злоупотреба - оценио је премијер.

- Регулаторни оквир за традиционалне медије очигледно не може да се у потпуности примени на дигитално медијско окружење. И Европа трага за новим прописима када је ова област у питању.

Неминовно је увођење основних стандарда заштите људских права и у онлајн сфери и у нове медије.

Он је нагласио да је важна регулација, али без ограничавања слободе изражавања.

О важности слободе медија као основи демократског друштва говорио је Торбјорн Јагланд. Он је упозорио и на то да дигитална ера има своју тамну страну, јер уз нове могућности доноси и бројне опасности. Највеће су угроженост приватне сфере и ширење говора мржње.

- Неопходно је да заштитимо медије и осигурамо слободу изражавања, јер без тога нема демократског друштва - оценио је Јагланд.

- Забринут сам за безбедност новинара и блогера, јер су често жртве застрашивања и насиља. То доводи до самоцензуре. Морамо да нађемо лек за то, али и да бранимо право на приватност и заштиту података.

Људска права морају, додао је, да буду изнад свега, па је осудио сваку врсту контроле и надзора који угрожавају слободе.

С друге стране, оценили су учесници скупа којим председава министар културе Иван Тасовац, неконтролисане слободе дигиталних медија остављају велике могућности за ширење неистина и говора мржње. Управо то је главна тема другог дана министарске конференције на којој, између осталих, учествују министри из Русије, Холандије, Грчке, Француске, Аустрије, Италије, Шведске и многих других држава.

Казна за убице новинара

Претње и напади на новинаре били су још једна од тема.

- У Србији постоје новинари са даноноћном полицијском заштитом. Они су имали храбрости и професионализма да истраже случајеве корупције - подсетио је Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ.

- Поздрављам одлуку Владе да оснује комисију за истраживање убистава новинара. Надам се да ће убице ускоро да буду изведене пред лице правде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси