Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Снага глупости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

Снага глупости

Замислите где данас човек може на домаћим ТВ каналима да лупи глупост, онако, да одвали људски, а да му то донесе националну популарност. Одавно знамо, по оној народној, још пре телевизије – да "празно буре јаче звечи", али дајте да олакшамо свим будућим игнорантима, будалама, арогантним незналицама, демагозима и политикантима, старлетама у успону, политичарима разочараним у народ, укратко – свима који желе да се глупирају и да се прославе тиме.

Глупост је у доба капитализма роба као и свака друга. Да бисте нешто паметно рекли, или паметовали, морате да се спремате годинама, да имате животно искуство и да водите живот водећи рачуна о другима. Досадно! Глупост је као створена за телевизију, ви лупите, свет се смеје, али онда ви покажете да нисте баш толико глупи и наплатите своју новостечену популарност. И овде вреде правила политичке економије и раног марксизма: квантитет рађа квалитет. Нема суздржавања – опустите се, нема срама – признајте себи и другима да немате појма, да вас то ни најмање не погађа, напротив: да вам је супер што сте глупи!

Било да се ради о излазности на изборима у Косовској Митровици или о рудном богатству Македоније, општој култури, страним језицима или економији, ви немате појма. Лупајте и док дајете изјаву за медије, то ће вас учинити додатно занимљивим.

Но рецимо да сте се изглупирали на телевизији. Где вас то све може одвести данас у етру Србије?

Хепи телевизија је рудник бисера, пример је студенткиња Мими Оро, која је преко ноћи постала звезда. Ако покажете да немате појма и не стидите се због тога, на овој телевизији су вам сва врата отворена. Гламурозно, "24 сата", у "Лудој кући", ма где хоћете – биће и цртани филм о вама. Покушаће и да вас ожене/удају ако већ нисте у браку. Поправиће вам кола, јер забога, глупи сте да то сами урадите!

На Пинку ће се вашом глупошћу бавити бар 3 канала, од онолико расположивих.

Пинк Wорлд Форум Раде и другарица, или ћете бити у "Тренутку истине", где ћете признати да сте завршили факултет а немате појма. Даћете изјаву и за "City", а "Брачни судија" ће вам помоћи да нешто зарадите уколико сте у браку. Показаћете како је лако бити венчан са кретеном у Србији. У емисији "Све за љубав" лупаћете до миле воље, други ће се трудити да вам поправе породичне односе, а вас баш брига за фамилију. Врхунац је квиз знања – оно кад се бира најдужа реч – а ви лупате ли лупате. Платиће вам да вас укључују у програм са нетачним одговорима.

На Првој имате шансу да се појавите у "Exclusiv-u" или у неком од оних термина око подне. Одмах ће вас препознавати, већ сте завршили пола посла.

Донедавно је постојало погрешно веровање да не можете да се глупирате на Б92, као тамо све паметују, много су озбиљни и досадни. Сад имате "Булевар", па ће ваше глупирање неко да прати из дана у дан. Детаљно ће радити на промоцији имбецилности и неукуса јер, боже мој, сви смо ми на крају људи, грешни, крвави испод коже – то смо ми, у огледалу. Још једна врата су се тако широм отворила пред налетом глупости: тамо ће се вашим баљезгаријама бавити лепи и насмејани људи!

Ипак, врхунац сваког глупана је да некако стигне и до јавног сервиса. Многи верују да ћете тако зацементирати своју славу. Није лако, признајем, али није немогуће. Рецепт је у суштини једноставан. Ако желите да нешто лупите на РТС-у, биће вам потребна помоћ пријатеља. Први начин је лакши, потребна вам је нека врста подршке политичких странака – верујте, свака бесмислица и небулоза изречена кроз уста партијског активисте пре или касније ће стићи до РТС-а.

Можда и до Дневника!

Други начин је да будете нека врста експерта, аналитичара или стручњака, за шта вам треба сертификат, да не кажем некаква диплома, ћага или титула. А знате како се каже код нас: ако је проблем диплома, онда проблема нема! Шта кажете бре?

Парадоксално, ово мало виртуелно путовање кроз прозоре наше глупости показује да из муља глупости на телевизији у суштини можемо извући зрнце златне мудрости.

Протекле недеље сте могли на домаћим телевизијама да лупите шта год желите и после са фамилијом гледате себе на телевизији. Једино што нисте могли, ако сте Србин са севера Косова, да кажете пред камерама зашто нисте желели да изађете на изборе. Таквих на ТВ-у није било, иако су статистички бирачи већински апстинирали. Лакше је ако сте под фантомком, или ако сте ултрадесничар, или ако вас није било на списку а ви баш желели да гласате. Глупо, зар не?

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси