Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Дигитално доба - већа одговорност"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Извор: Танјуг, Б92

"Дигитално доба - већа одговорност"

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд каже дигитално доба пружа нове могућности да се политичари на власти позову на још већу одговорност.

 

Јагланд је у Београду истакао да без слободе изаражавања нема демократије и да развој сваког демократског друштва зависи од поштовања тог фундаменталног права.

Отварајући конференцију "Слобода изражавања и демократија у дигиталној ери - могућности, права одговорности" он је навео и да је забринут за безбедност новинара и блогера у свету.

"Морам да признам да ту каскамо и морамо да нађемо лек што пре и што хитније успоставимо стандарде у тој области", истакао је Јагланд, подсетивши на убиства француских новинара у Малију.

Он је рекао и да поред тога што дигитално доба омогућује да се што више људи повеже, за шта имамо пример "твитер" и "фејсбук" револуције у Молдавији и Египту, али је указао да је потребно да се "брани приватност заштите података у дигиталном добу".

"Забринут сам и због надзора електронске комуникације у име заштите националне безбедности, јер то може да води уништвању демократије", рекао је генерални секретар СЕ поводом сазнања да су САД и друге велике земље надзирале мејлове и телефоне грађана и политичара широм света.

Према његовим речима, мора да се направи баланс између заштите националне безбедности и демократије и људских права.

"Категорично сам за то да се никада не смеју давати уступци када је реч о заштити људских права", нагласио је Јагланд.

У том смислу, он је рекао да појединци морају да размењују мишљења "било да се боре на тргу, виртуелном свету или негде другде".

"Говор мржње утиче на безбедност и стабилност друштва и Балкан је у том погледу имао искуство", рекао је Јагланд и додао да слобода изражавања нема замену.

Он је рекао да су важне технологије и комуникације, али да оне не могу да замене међуљудске односе.

"Ја сам из Норвешке и односи наше две земље успостављени су током Другог светског рата кад су заробљеници Србије доведени у Норвешку да граде путеве за нацисте. Те путеве су Норвежани назвали крвавим путевима, јер су изграђени крлвљу многих Срба", рекао је Јагланд.

Он је поручио да мостови који су тада изграђени, данас чврсто стоје.

Дачић: Хоћемо да вратимо достојанство медијима

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Влада Србије настоји да законским решењима и економским мерама оснажи медије и врати достојанство новинарима.

Дачић је на Конференцији "Слобода изражавања и демократија у дигиталној ери могућност, права и одговорности" поручио да је интерес Србије да медији буду професионални, а новинари уживају потпуну заштиту и да без страха са за своју будућност обављају свој посао у интересу своје државе.

Дачић је рекао и да се води широка акција на расветљавању убиства новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси