Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија да примени демократске стандарде у медијској сфери
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Извор: Танјуг

Србија да примени демократске стандарде у медијској сфери

Шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт изјавио је данас да се од Србије, као земље кандидата за чланство у ЕУ, очекује да примени највише демократске стандарде у медијској области. "Србија треба као и све земље кандидати (за чланство у ЕУ) да примени највише демократске стандарде и осигура слободу медија и транспарентност власништва", рекао је Девенпорт у обраћању учесницима Међународне конференције о медијима, која се одржава у Београду.

Он је подсетио да су у завршној фази нацрти закона о јавним сервисима и електронским медијима и поручио да власти у Србији могу и даље да рачунају на стручну помоћ ЕУ у изради закона.

Девенпорт је навео и да је ЕУ почетком године формирала групу која се бави аналзом медијског простора и пракси у државама чланицама. Како је објаснио, група се залаже за много транспарентније власништво у медијима, ограничавање политичких утицаја на медије и спрегу крупног капитала и медија.

Група ће, према његовим речима, изаћи у догледно време са одговарајућим препорукама и упутствима за земље ЕУ.

"ЕУ је посвећена да створи безбедно окружење на Интернету борбом против незаконитих садржаја чијем утицају су најподложнија деца", истакао је шеф делегације ЕУ у Србији, говорећи о изазовима дигиталног доба.

Девенпорт је нагласио да је ЕУ посвећена поштовању основних људских права и заштити медија и њиховог професионалног обављања посла. "ЕУ и Савет Европе деле много тога заједничког, а то се највише тиче поштовања основних људских права гарантованих Европском конвенцијом о заштити људских права", рекао је Девенпорт учесницима конферецније, коју организују Министарство културе и информисања и СЕ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси