Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари: Етички спорни коментари на Интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Извор: Фонет

Новинари: Етички спорни коментари на Интернету

Учесници панела о етици у новим медијима, на конференцији "Нова медијска револуција", оценили су да медији морају да се прилагођавају новим технологијама, уз поштовање етике.

 

Учесници нису имали јединствено мишљење о коментарима читалаца, јер се неки залажу за њихово укидање.

Главни и одговорни уредник "Блица" Веселин Симоновић изјавио је да је тај лист први у региону направио интегрисану редакцију и да је он, после три деценије рада у штампаним медијима, са великим задовољством прихватио да ради на томе, "иако нисмо имали искуства и на кога да се угледамо".

Сваки новинар мораће да научи да напише добру вест, репортажу или извештај и да то прилагоди разичитим формама, рекао је Симоновић и упоредио то са агенцијским извештавањем, које је претеча дигиталног извештавања.

Главни уредник Времена Драгољуб Жарковић је, поред проблема са коментарима, указао и на проблем крађе текстова.

Имамо поплаву лоповлука са појавом нових технологија, оценио је Жарковић и поручио да држава медијским законодавством мора да заштити ауторска права, како би се спречиле злоупотребе на интеренет порталима.

Електронску крађу и безобразне коментаре би требало забринити законом, истакао је Жарковић.

Симоновић и Жарковић су навели да постоји и проблем организованих интересних политичких и економских група,које остављају коментаре на текстове.

Жарковић је рекао да постоје "ботови", које закупљују разне интересне групе да би слале своје коментаре.

Симоновић је изјавио да је "Блиц" уложио доста у технологију, која разоткрива те групе и да је он против укидања интеракције на порталима.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић нагласио је да се етика и кодекс морају поштовати и оценио да се кодекс најчешће крши у коментарима читалаца.

Хрватски интернет портал "нет.хр" укинуо је коментаре читалаца због "кретенизма и простаклука" људи који остављају коментаре, рекао је Јеремић и истакао да модератори тих портала нису могли да се изборе са тим.

Новинари би морали са више одговорности да проверавају вести и да виде шта се објављује, рекао је Јеремић.

Главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Ратко Дмитровић је оценио да су коментари читалаца "зло" И представљају "демонстрацију лудила".

То не може да реши модератор и неко ко се бави коментарима, већ треба забранити коментаре да би се спречило лудило И агресија, нагласио је Дмитровић.

Ми не знамо ко се крије иза тога, то су класични лудаци, рекао је Дмитровић и рекао да је, уколико је то слобода, он против такве слободе.

Он је указао и на проблем ријалити програма, који су "велико зло".

"Очекујем да пошто смо све видели, укључујући и сексуални чин, остаје само да видимо убиство. Далеко било, али мислим да ће један ријалити завршити и окончати све ријалити програме убиством пред камерама. Све иде према томе", упозорио је Дмитровић.

Уредник Радиотелевизије Србије Зоран Станојевић је истакао да онај ко се иначе придржава етике, придржава се етике И на друштвеним мрежама и у новим медијима.

Једно од правила етике на дриштвеним мрежама је да не седате за компјутер ако нисте у стању да седнете за волан, указао је Станојевић, који сматра да новинар никада не
наступа приватно.

Он је истакао да људи воле да "каменују" и указао на случај у хрватским медијима после погибије глумице Долорес Ламбаша.

То је био огроман проблем за хрватске медије, јер су људи кренули да изноше најружнија мишљења о њој, а треба да знамо да је све што су говорили претходно објављено у тим
медијима, рекао је Станојевић.

Према његовој оцени, коментари су у великом броју случајева оно што медији емитују, а онда грађани то враћају како су разумели, а врло често разумеју лоше.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси