Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против приватизације локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Против приватизације локалних медија

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор противи се најављеној обавезној приватизацији локалних медија у Србији.

Он сматра да је неистина да је приватизација локалних медија пракса Европске уније, наводећи пример Мађарске, где су, према његовим речима, локалне самоуправе оснивачи више од 300 локалних медија.

"Мора се обезбедити останак и опстанак локалних јавних електронских медија и не сме се ићи у приватизацију тих локалних јавних електронским медија, јер је пракса показала да након приватизације ни једна није успела да живи дуже од шест месеци", рекао је Пастор Радио Суботици.

Он је казао да је то став који заступа, како вербално, тако и парламентарно, више од пет година и изразио очекивање да ће бити "успешан у том залагању".

"Постоји колизија сада и унутар одређених закона на републичком нивоу, јер, на пример, Закон о локалним самоуправама предвиђа могућност да локална самоуправа може да оснује електронски сервис. Ако може да оснује, зашто не може да одржи оно што има?" - запитао је Пастор.

Он се осврнуо и на наводе да је приватизација захтев Европске уније и њихова пракса, рекавши да је то неистина.

"Само у Мађарској има више од три стотине локалних електронских медија, пре свега, радио станица, чији је оснивач локална самоуправа. Ако је тамо могуће, не знам зашто овде не би било могуће", рекао је Пастор.

Он је додао да "стрепи од задатка који се мора окончати и битака које се морају водити", али је убеђен да Радио Суботица, као локални јавни сервис, "има своју будућност и у предстојећих 45 година".

Приватизацији Радио Суботице противи се и суботичка локална самоуправа, која је затражила од Министарства културе и ОЕБС-а да се у Нацрту закона о информисању изузму из приватизације локални медији који информишу на језицима националних мањина.

Радио Суботица ове године обележава 45. година постојања и рада. Послује као јавно предузеће чији је оснивач Скупштина града Суботице. Емитује програме на српском, хрватском, мађарском, немачком и буњевачком језику са 47 запослених.

Процес приватизације ове медијске куће обустављен је до даљњег закључком Владе Србије из децембра 2007. године, јер емитује програме на језицима националних мањина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси