Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Услови за слободне медије су ...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Извор: Б92, Бета, Танјуг

Услови за слободне медије су ...

Повлачење државе из власништва у медијима није довољан услов за слободну медијску сцену, неопходан је и бољи социјални положај новинара, сматра Тасовац.

Министар културе и информисања Иван Тасовац је, на заједничкој седници Одбора Скупштине Србије за културу и информисање и Поткомитета Парламентарне скупштине Савета Европе за медије и информисање, рекао да повлачење државе није довољан услов за слободне медије. "Не спадам у оне који то сматрају, ма колико то било неопходно".

Тасовац сматра да ће нови закони омогућити да на медијској сцени нема повлашћених учесника без обзира на њихов политички или други утицај.

Према његовим речима, нова законска регулатива, која се припрема, афирмише два принципа - један је обавезна равноправност свих актера, а други ниво разумевања функције државног буџета.

Тасовац каже да за слободну медијску сцену није довољно само повлачење државе из власништва у медијима. "Не спадам међу оне који верују да би повлачење државе из медијског власништва, ма колико било неопходно, било и довољно да се створе услови за слободну медијску сцену", рекао је он.

Министар Тасовац сматра да је пад куповне моћи грађана натерао штампу да се продаје по цени која није довољна за њихов рад и да је из истог разлога угрожен и рад Јавног сервиса, па је држава невољно умешана у његово финансирање.

Тасовац је напоменуо да нема слободне медијске слике без бољег социјалног положаја новинара и заложио се за истраживање којим би се утврдило која је то минимална просечна плата која би новинарима омогућила слободан рад у складу са одговорном функцијом коју обављају.

"Слободни медији су могући само у друштву које цени и адекватно награђује медијске посланике", рекао је Тасовац.

Цео говор министра Тасовца можете прочитати овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси