Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизије у Србији су као глума у “Породичним тајнама”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2013.

Аутор: Зорица Марковић Извор: Недељник

Телевизије у Србији су као глума у “Породичним тајнама”

Доскорашњи уредник филмског програма РТС сада се налази на новој позицији, директора за филмске садржаје СББ-а. Иван Карл је Зорици Марковић говорио о будућности Јавног сервиса након смрти Александра Тијанића, садашњости комерцијалних телевизија, домаћим серијама и страним филмовима, али и о ФЕСТ-у, чији је селектор већ четири године.

 

Један од првих пројеката Ивана Карла на новом послу, месту директора за филмске садржаје највећег кабловског оператора у Србији - СББ, биће ревитализација филмског канала Синеманија. Од доскорашњег уредника филмског програма РТС - функција коју је обављао шест година - очекујемо најмање ексклузивни садржај и низ реализованих идеја. У интервјуу за Недељник Карл, иначе већ четири године селектор ФЕСТ-а, обећава да ће, између осталог, нова ТВ Синеманија бити канал добрих филмова, које у својој понуди немају - али заиста немају - други кабловски канали.

Каква је будућност РТС-а, куће у којој сте провели шест година, сада, након смрти генералног директора Александра Тијанића?

Бојим се да је његова смрт за овај РТС исто што је и Титова била за ону Југославију. Александар Тијанић је био интегративни фактор, човек који је својим знањем, ауторитетом, харизмом, па и чврстом руком био брана која је чувала кућу споља и изнутра.

Да ли ће ојачати комерцијалне ТВ?

Вероватно хоће, али не све, јер и ту следи могућа прерасподела карата. Свакако да ће слабљењем РТС-а постојеће комерцијалне телевизије преузети део гледалаца, а пре свега рекламних прихода који се с тим повезују. Ипак, тренутно стање је далеко од савршеног. Србија има пет националних фреквенција, мада јој је по свим параметрима довољно највише три. Баш зато ће евентуалним уласком још једног играча, на упражњено место Авале, доћи до формацијски и програмски веома интересантне борбе за већински удео у гледаности и пратећем маркетиншком колачу.

Каква је садашњост телевизија у Србији?

Као глума у „Породичним тајнама“, као мужевност водитеља „Луде куће“, као реклама за клик Пинк с напућеном старлетом у розе тренерци.

Да ли мислите да уређивање филмског програма на ТВ изумире?

Филмски програм је у кадровском смислу препуштен случају. Недавно јe остварење, чија је класификација 18+, програмирано у прајм-тајму, ваљда неко мисли да је оправдање то што припада домаћој кинематографији и има фестивалске награде. Критеријуми дакле не постоје. Не зна се ко купује, а ко пушта филмове. Нико се више ни не потписује. То ваљда говори нешто.

Зашто сте прешли у СББ и какви су вам планови?

У годинама које следе електронски медији и њихово пословање драстично ће се променити. Филмски програм ће се неминовно преселити на нове платформе. Моја жеља је да се активно укључим и испратим те процесе, а понуда СББ-а се с тим поклопила, као и са ставом да не идем на неку другу телевизију, јер осим што бих био интересантан за ПР, не верујем да бих у датим околностима нешто ново и конкретно могао да направим.

Јавност много очекује од серије „Равна гора“?

Из онога што сам видео, та серија је продукционо изведена на највишем нивоу и у њу су уложена озбиљна средства. Сам наслов на први поглед даје идеолошку одредницу, мада не мора да значи јер је реч о почетку трилогије. Иако се око радње подигла велика прашина, мој став је да ће та серија успети у својој мисији, само ако се после њеног гледања партизански потомци не осете увређено.

Наредни ФЕСТ биће четврти којем сте селектор. Како гледате на претходне и предстојеће ФЕСТ-ове?

Улога ФЕСТ-а данас није далеко од оне која му је била намењена кад је основан, јер тада није било добрих филмова у биоскопима, а данас нема биоскопа. И тада и сада његов задатак је да помогне београдској публици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси