Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Доживотна робија новинарима марксистима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2013.

Извор: Танјуг

Доживотна робија новинарима марксистима

Суд у Истанбулу казнио шест турских новинара на казну доживотног затвора због припадности забрањеној Марксистичко-лењинистичко-комунистичкој партији (МЛКП).

Међу осуђенима је и новинарка Фусун Ердоган, која има турско и холандско држављанство, и директорка је Радија Озгур, који емитује програм на курдском. Ердоган је у затвору од 2006. године, наводи АФП. МЛКП је у Турској на списку терористичких организација.

Медији преносе да су осуђени и Зија Улусој, Барјам Намаз, Ариф Челеби, Ибрахим Чичек и Седат Шеноглу.

Синоћну пресуду осудили су Европска федерација новинара (ЕФЈ) и ОЕБС.

"Ова пресуда је срамота за турски правосудни систем и израз апсолутне моћи владе", навела је ЕФЈ, додајући да она показује и да "режим не трпи никакву критику".

Наводећи да су четворица новинара осуђена на доживотну робију, а Шеноглу на седам и по година затвора, представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић у саопштењу истиче да ће пресуде новинарима због посла којим се баве додатно погоршати слободу медија у Турској.

"Тероризам је транснационална претња и не сме се потцењивати. Међутим, борба против тероризма не сме бити злоупотребљена за гушење провокативних или различитих гласова у друштву", рекла је она.

ОЕБС наводи да су и медијске организације, укључујући Савез новинара Турске, осудиле одлуку суда.

"Закон о борби против тероризма се систематски употребљава да би ућуткао критике", навела је Мијатовићева, додајући да Кривични закон омогућава хапшење, држање у затвору и осуђивање по тачкама за тероризам новинара који раде њихов посао.

"Ти закони морају неодложно и темељно бити реформисани", истакла је представница ОЕБС-а.

Према прошлогодишњим подацима Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ) са седиштем у САД, који сматра да је Турска водећа по затварању новинара, у затвору у тој земљи налази се 76 новинара, од чега њих 61 искључиво због њиховог бављења новинарством, пренео је АФП.

Француска агенција преноси да активисти тврде да се ситуација погоршала од нереда раније ове године због плана уклањања парка Гези и реконструкциј Трга Таксим, који су прерасли у масовни протест против турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси