Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Агенција проценила ризике корупције у медијским законима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2013.

Извор: Агенција за борбу против корупције

Агенција проценила ризике корупције у медијским законима

У оквиру јавних расправа, Агенција за борбу против корупције доставила је Министарству културе и информисања мишљења о процени ризика корупције у одредбама Нацрта закона о електронским медијима и Нацрта закона о јавним медијским сервисима.

 

По мишљењу Агенције, основни недостаци Нацрта закона о електронским медијима тичу се непостојања јасних и прецизних критеријума као и услова за избор чланова Савета Регулатора, давања широких дискреционих овлашћења Регулатору и остављања Регулатору да ближе уреди одређена питања, која би требало уредити законским одредбама.

Агенција за борбу против корупције истакла је да Нацртом закона о јавним медијским сервисима неће бити испуњени циљеви утврђени Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији који се односе на уређење положаја јавних медијских сервиса до 2016. године. Нацрт не доноси ни коначно решење у погледу финансирања основне делатности јавних медијских сервиса.

У мишљењима, Агенција за борбу против корупције је указала на појединачне ризике корупције у одредбама нацрта ова два медијска закона и дала је препоруке за њихове измене.

Како јавности није позната верзија Нацрта закона о јавном информисању и медијима, израђена по завршетку јавне расправе спроведене још у марту ове године, Агенција посебно наглашава неопходност усаглашавања решења закона који уређује јавно информисање и медије и закона који уређују електронске медије и јавне медијске сервисе.

Мишљење о процени ризика корупције у одредбама Нацрта закона о јавним медијским сервисима

Мишљење о процени ризика корупције у одредбама Нацрта закона о електронским медијима

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси