Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покренут надзор над операторима Интернета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2013.

Извор: РТВ

Покренут надзор над операторима Интернета

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић покренуо је поступак надзора над операторима јавних комуникационих мрежа и услуга.

Како је саопштио данас Повереник, поступак надзора обухватиће све операторе јавних комуникационих мрежа, укупно 462, колико их има према евиденцији Републичке агенције за електронске комуникације.

На њихове адресе је упућен упитник на који су дужни да одговоре у року од 30 дана од дана пријема.

Шабић је изјавио да је циљ акције надзора да обезбеди што је могуће поузданију слику о поступању са подацима о личности у области електронских комуникација, односно о начину и степену остваривања уставом зајамченог права грађана на заштиту података у овој области, посебно у вези са комуникацијом на Интернету.

Сходно томе, питања из упитника се односе на извршавање законских обавеза од стране оператора у вези са предузимањем техничких, кадровских и организационих мера у циљу заштите података о личности од губитка, уништења и посебно недопуштеног приступа, рекао је Шабић.

Само прва фаза поступка надзора је писмена, а након ње, пре свега у зависности од садржине и квалитета одговора из упитника, овлашћена лица повереника спровешће и непосредан надзор, најавио је Повереник.

"Волео бих да нисам у праву, али мислим да немамо разлога за оптимизам у погледу стања на које ће резултати надзора указати", оценио је Шабић.

Он сматра да "није реално да очекујемо боље резултате од оних на које је указала акција надзора коју су овлашћена лица повереника спровела над операторима мобилне телефоније пре годину и по дана, а који су били врло забрињавајући".

"Наравно, ако то значи, а по свој прилици значи, да смо и у области Интернета суочени са непоштовањем гаранција људских права у озбиљним размерама, то је разлог више да се с тим што пре суочимо и то стање почнемо мењати", навео је Повереник.

По окончању поступка надзора биће сачињен посебан извештај, који ће бити достављен надлежнима и стављен на располагање јавности, најавио је Шабић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси