Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Емитовање са 35 локација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2013.

Извор: Преглед, Танјуг

Емитовање са 35 локација

Више не постоје техничке препреке за завршетак процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма, казао је јуче државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић. Он је, гостујући на РТС-у, казао да ће иницијална мрежа бити проширена уз помоћ фреквенција ТВ Авала, те ће се емитовати са 35 локација, подсетивши да је министарство прошле недеље донело правилник о расподели фреквенција, чиме су створени услови за брз и ефикасан завршетак процеса дигитализације.

 

„ТВ Авала је користила мрежу која је била сачињена од 33 фреквенције, а за проширење иницијалне мреже је потребно 15 фреквенција“, објаснио је Лазаревић.

Он је додао да ће осталих 18 остати слободно, и уколико би неко сутра почео да користи ове фреквенције то ни на који начин не би угрозило или зауставило процес дигитализације.

Са економског становишта, додао је, то би чак било и добро, јер се фреквенције плаћају чиме се остварује финансијска добит за државу.

Како ће се оне користити, да ли за неку нову локалну или националну телевизију зависи од институција које су надлежне за дефинисање медијске политике земље, навео је Лазаревић.

Према његовим речима, проширењем иницијалне мреже се у функцију ставља и опрема коју је Србија добила од ЕУ, а са друге стране су створени услови за боље информисање грађана.

Лазаревић је казао да ће након тог проширења 80 одсто грађана моћи да гледа дигитални сигнал. Осим тога, на овај начин су створени услови и за симулкаст тј. истовремено емитовање аналогног и дигиталног програма.

„Процес преласка се неће десити у једном дану, већ ћемо се са националним, регионалним и локалним емитерима, као и удружењима која прате медијску политику договорити колико би тај симулкаст требао да траје“, објаснио је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси