Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опроштај од Александра Тијанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2013.

Извор: Б. Билбија

Опроштај од Александра Тијанића

Уз песму Арсена Дедића „О, младости”, јуче је на београдском Новом гробљу испраћен на последње путовање Александар Тијанић, генерални директор РТС-а и један од најбољих српских и југословенских новинара. Опроштају од новинарског барда, поред чланова породице, присуствовало је и више од хиљаду пријатеља, колега и поштовалаца.

Међу њима и људи из државног и политичког врха: премијер Ивица Дачић, бивши председник Југославије Војислав Коштуница, министри Расим Љајић и Бранко Ружић, председник СПО-а Вук Драшковић са супругом Даницом...

Опело је служио владика јегарски Порфирије, а од Тијанића говорима су се опростили син и ћерка Зара и Стефан Тијанић, кум Васа Јеремић и новинар Славољуб Слава Ђукић.

– Упознао сам га када је био новинарски полетарац, почетком седамдесетих година. Када су га питали на које је своје достигнуће највише поносан, он је одговорио: да ме не воле, али да ме читају. Он је заиста био гигант у сваком погледу. Успевао је да остане свој и увек на ногама. Толико се трошио да му се и срце истопило. Смрт је у забораву, човек је мртав када га се нико не сећа, али Александар за то не мора да брине – поручио је Слава Ђукић, са којим је Тијанић радио у недељнику НИН.

Владика Порфирије, нагласивши да је Тијанић имао бројне непријатеље, рекао је да само један непријатељ не може да се избегне, а то је смрт.

– Смрт је страшна, јер је она видљиви прекид љубави. Александар је имао одговор на питање о животу и смрти. Рекао је: чекају ме Дечани. То је место где је он крштен и духовно прогледао, али и место Христово и свих наших светитеља. Сигуран сам да је Александар добио данас одговоре на сва своја питања и да је срећан, а тужан једино због оних који тугују за њим – поручио је Порфирије.

Испред капеле у којој је служено опело за Александра Тијанића, био је постављен велики видео-бим, за многобројне поштоваоце који нису могли да се у мимоходу опросте од славног новинара. Било је присутно јако полицијско обезбеђење, а специјално погребно возило било је премало да прими стотине венаца и букета, па су они слагани у низу поред саме капеле.

Урна са посмртним остацима Александра Тијанића, који је преминуо у понедељак, 28. октобра, у 64. години, биће наредних дана положена у Алеји заслужних грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси