Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градски званичници оптужују Радио сто плус за опструкцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2013.

Аутор: С. Новосел Извор: Данас

Непознаница када ће две нове основне школе у Новом Пазару почети да раде

Градски званичници оптужују Радио сто плус за опструкцију

Овај град има и нема две нове основне школе. Има, јер су модерна школска здања, од по 3.600 квадратних метара, саграђена и опремљена. ОШ "Ћамил Сијарић" у кругу бивше Фабрике обуће "Рас", почетком овог месеца граду је на употребу предао турски вицепремијер, јер је Турска егенција за развој (ТИКА) финансирала изградњу и опремање.

Друга ОШ „Меша Селимовић“, код Петрове цркве, требало је да буде отворена петнаестак дана касније. Тако су најављивали званичници локалне самоуправе. Изградњу овог објекта финансирало је Министарство просвете Србије. Њихов почетак рада требало је да растерети четири основне школе „Рифат Бурџовић Тршо“, „Вук Караџић“, „Братство“ и „Александар Стојановић Лесо“, јер су обе школе пројектоване да приме по 24 дељења. Како ствари сада стоје, две нове школе ђаке би требало да приме тек наредне школске године.

Нова прича је отворена. Овдашњи Радио сто плус је од Министарства просвете затражио информацију зашто не почињу да раде две нове школе у Новом Пазару и од Службе за односе са медијима стигао је одговор да „Министарство просвете није од новопазарске локалне самоуправе добило потребну документацију на основу које би одобрило рад новосаграђених основних школа“ и да министар Томислав Јовановић „изражава спремност да својим присуством са ученицима, њиховим родитељима и наставницима заједнички започне рад ових школа“. Ово пише у одговору који је потписала Драгица Гавриловић из Службе за односе са медијима Министарства просвете.

У локалној самоуправи све време тврде да је документација прослеђена надлежном министарстви и да се чека одобрење. Рифат Личина задужен у Градском већу за образовање, оптужио је Радио сто плус да шири неистине и дезинформације, јер, како је рекао у Дневнику РТВ Нови Пазар, „гарантујем и документима то могу да докажем да је сва неопходна документација прослеђена Министарству просвете“, али и да су документацију проследили школским управама, које је требало да је доставе Министарству просвете.

Менсур Мемић, начелник школске управе Нови Пазар, потврђује да је документација њима достављена у марту, али није била потпуна и тек је допуњена 23.октобра, када је једна школа предата на употребу граду, а другу су припремали за то.

- По Закону о образовању школа не може да почне да ради у току школске године и та процедура се завршава најкасније до 15.августа. Локална самоуправа је до тада морала да припреми неопходну документацију за те две школе, да би оне без проблема биле умрежене. То није урађени и остало је да министар Јовановић и Влада Србије одлуче о томе, наглашава Мемић.

Траже извињење

Радио Сто плус је од градског већника задуженог за образовање Личине затражио јавни извињење због изношења неоснованих оптужби на рачун редакције.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси