Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ: Нерегуларности у расписивању конкурса за емитовање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2013.

Извор: РТВ

АНЕМ: Нерегуларности у расписивању конкурса за емитовање

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) тврди да постоје бројне нерегуларности у погледу расписивања јавног конкурса за додељивање дозволе за емитовање телевизијског програма за територију Србије, који је објављен 25. октобра.

"АНЕМ протестује због расписивања Јавног конкурса за додељивање дозволе за емитовање ТВ програма за територију Републике Србије, упркос томе што нису испуњени ни формални ни материјални услови које предвиђа Закон о радиодифузији", наводи се у саопштењу АНЕМ-а.

Како се тврди, тај поступак РРА угрожава правну сигурност, јер се "незаконито и на силу" расписује јавни конкурс који, "фундаментално нарушава стање на медијском тржишту и обмањује будуће учеснике на конкурсу, с обзиром да није јасно да ли ће заиста добити дозволу за национално покривање".

Из АНЕМ-а наводе и да су данас, имајући у виду да јавност има оправдани интерес да зна све појединости које прате расписивање јавног конкурса, упутили РРА Захтев за приступ информацијама од јавног значаја.

Јавни конкурс РРА за издавање дозволе за емитовање телевизијског програма за подручје целе Републике објављен је 25. октобра у дневном листу "Политика".

Рок за подношење пријаве на јавни конкурс заједно са прописном документацијом је 60 дана од дана објављивања конкурса.

Наводи се и да је рок за доношење одлуке о целовитој дозволи за емитовање програма 90 дана од дана објављивања листе пријављених на конкурс. Дозвола за емитовање програма, како се наводи у конкурсу, издаје се на период од осам година.

Националну телевизијску фреквенцију која је остала упражњена гашењем ТВ "Авала" није додељена почетком августа тада заинтерсованим телевизијама - "Нова" и "Коперникус Свет плус 3", јер ниједан од два кандидата није добио довољан број гласова чланова Савета РРА.

Те телевизије су се жалиле, а Савет РРА је 13. септембра одбио оба приговора.

АНЕМ је у саопштењу затражио од РРА да објасни који је правни основ за расписивање јавног конкурса када, како тврде, Правилник о плану расподеле ступа на снагу тек 2. новембра ове године.

"Да ли је 21 фреквенција која је наведена у конкурсу заиста довољна да обезбеди покривеност ТВ сигналом за 60 одсто становништва Републике Србије на начин како то захтева Закон о радиодифузији?", наводе из АНЕМ-а.

Из те организације су упитали и како је могуће да се у огласу за јавни конкурс нађу и фреквенције које, како наводе из АНЕМ-а, по званичном регистру Републичке агенције за електронске комуникације, нису слободне, односно за које су издате дозволе за радио станицу које истичу 16. јуна 2015. године, а чији је носилац ЈП Емисиона техника и везе.

У саопштењу се наводи и да су се у конкурсу нашле фреквенције које су некад припадале емитерима Супер ТВ из Суботице, која је емитовала програм за територију АП Војводина, и ТВ Зона из Ниша.

Из АНЕМ-а постављају питање зашто за те фреквенције нису расписани конкурси за регионално, односно локално покривање, а имајући у виду законске обавезе РРА да распише конкурс када фреквенције постану слободне.

АНЕМ тврди да су од одузимања дозволе националном емитеру, у октобру прошле године, цео процес расписивања јавног конкурса пратиле бројне контроверзе, као и да је "инсистирање РРА да распише претходни неуспешни јавни конкурс довело у питање наставак процеса дигитализације али и европске интеграције земље".

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић рекао је пре неколико дана Танјугу да се конкурс који је РРА расписала за издавање дозволе за емитовање телевизијског програма за подручје целе Републике, односи на проширење процеса дигитализације и на могућност доделе дозволе за телевизију са националном покривеношћу.

Караџић је рекао да је, у складу са позитивним законским прописима, формирана нова мрежа фреквенција од националне фреквенције коју је користила "Авала" и слободних фреквенција других емитера који су престали са радом.

"Део те нове мреже фреквенција биће искоришћен за наставак процеса дигитализације, а с обзиром да је конкурс јаван, за емитовање програма се могу јавити све заинтересоване телевизије из земље или из иностранства", рекао је он.

Потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић потписао је 23. октобра Правилник о утврђивању плана расподеле фреквенција за аналогне ФМ и ТВ радиодифузне станице на територији Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси