Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опроштај од Александра Тијанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2013.

Извор: РТС

Опроштај од Александра Тијанића

Родбина, пријатељи и сарадници Александра Тијанића опростили су се данас од генералног директора Радио-телевизије Србије на комеморацији у Скупштини Београда, уз оцену да је Тијанић био велики новинар, убедљив полемичар и утемељивач јавног сервиса. Председник Управног одбора Радио-телевизије Србије (РТС) Слободан Марковић рекао је да су најбоља оцена Тијанићевог рада похвале и коментари који су се последњих дана, након његове смрти, чули у Србији и региону.

 

Он је захвалио Тијанићу на напорима које је улагао да би Јавном сервису обезбедио функционисање и програмску независност.

Марковић је оценио да је Тијанић на чело телевизије дошао у веома тешком тренутку, када је та кућа имала огромне проблеме, али да је захваљујући огромној енергији успео да оствари све визије и значајно унапреди гледаност РТС-а.
Он је рекао да је Тијанић имао свест о значају РТС-а и цитирао његову тврдњу да постоји опасност да "без доброг јавног сервиса Србија постане умоболна држава".

Према његовој оцени, Тијанићу је то успело упркос чињеници да је Србија на врху лествице по броју неписмених а на дну по броју прочитаних књига јер је знао да је борба за добар јавни сервис заправо борба за добру Србију, која је у стању да ухвати корак са модерним земљама.

"Говорио је да ће РТС изгледати онако како политичке елите буду виделе Србију... У његовој богатој каријери има много тога што би могло да се издвоји али утемељење РТС-а као јавног сервиса је његово највеће достигнуће", рекао је Марковић.

Храбар новинар

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да је Тијанић знао да добар новинар "понекад мора да угризе руку која га храни".

"Он је био јунак нашег доба. Не тврдим да је био јунак без мане, али сам му захвална што су га се политичари неизмерно плашили", рекла је Смајловић и запитала се ко ће то сада да ради уместо њега и ко ће, на тај начин, да одржава илузију о српском новинарству као снажној и утицајној професији.

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Стефановић рекао је да, иако је то пракса, не осећа потребу да говори о свему што је генерални директор РТС-а радио у својој каријери јер о њему ништа више не треба да се каже осим "Тијанић", па да све буде јасно.

Стефановић је додао да је Тијанић био "новинар за уџбенике" којем никада није успевало да остане неприметан.
Он је захвалио свима који су од понедељка, када је Тијанић умро, о њему изрекли бројне похвале али је изразио жаљење због тога што то нису чешће радили док је био жив, јер би му тако можда и продужили живот.

Стефановић је рекао да је Тијанићу рад на РТС-у често "везивао прсте" да напише многе ствари које је желео али да нема дилеме да је од његовог доласка на чело РТС-а "магловита синтагма о јавном сервису" почела да личи на нешто.

"Бојим се да ће без њега српско новинарство личити на Хамлета без Хамлета, на беспомоћно мазање воденим бојицама у односу на уље на платну", рекао је Стефановић.

Тијанић је умро у понедељак, 28. октобра, у 64. години, испред зграде у којој је становао на Новом Београду. Кремација посмртних остатака биће одржана у петак, 1. новембра у 15 сати, а полагање урне у Алеји заслужних грађана биће обављено на Новом гробљу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси