Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран се намешта у Тијанићеву фотељу!?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2013.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Веран се намешта у Тијанићеву фотељу!?

После смрти Александра Тијанића нико од медијских стручњака нема идеју ко би могао да га наследи на месту генералног директора РТС, показало је Информерово истраживање!

 

Једини који се незванично помиње јесте директор ТВ Б92 Веран Матић. Он се, како су писали медији, још летос хвалио како се са Вучићем већ договорио да по истеку Тијанићевог мандата у мају 2014. преузме Јавни сервис.

- Веран се одавно намешта у Тијанићеву фотељу а, нажалост, она је сада и упражњена. Он одавно сматра да је квалификован за ту позицију и да би одлично управљао РТС - каже извор Информера близак Матићу.

Јавни конкурс

Са друге стране, у врху власти тврде да питање првог човека Јавног сервиса „уопште није разматрано и да Матић нема шансе“.

- Побогу, па човек је тек преминуо! Управни одбор РТС, који о томе одлучује, поставио је Николу Миркова за вршиоца дужности директора. У Влади се о „наследнику“ још није говорило, а могу да вам кажем да ће на чело Јавног сервиса доћи стручна особа, и то преко конкурса, а не преко неких закулисних комбинација. Зато гарантујем да Матићу нико није нудио ту позицију, нити то ико и може да учини - истиче наш саговорник из Владе Србије.

Наши извори из Владе кажу да пре Тијанићеве смрти нико није размишљао о његовој замени...

- То никад није било на дневном реду. Постојао је консензус да је он најбоље могуће решење. Наравно, знали смо да му у мају следеће године истиче мандат, али о имену новог директора никада није било речи - каже један од наших саговорника.

Сам Веран Матић није јуче одговарао на наше позиве ни поруке. Сасвим је, међутим, интересантно да је покојни Тијанић летос жестоко испрозивао директора Б92 када су новине почеле да пишу о могућности доласка Матића на чело РТС.

- Било би природно, а то му и приличи - да је и сам Матић лансирао те своје амбиције. То је легитимно, јер на шта би то личило да њега поставља неки други а да он ту жељу јавно не саопшти. Господин Матић се за нову жељену функцију вишеструко квалификовао. Он је богат човек, једини човек у Србији који се обогатио у новинарском послу, има углед у професији, на његовим новинарским текстовима многи су учили, па скоро да бих и себе ту могао сврстати. Он је носилац многих разнородних друштвених признања. Заправо, има више одликовања него што их је скупио Ким Ил Сунг - поручио је тада Тијанић у свом препознатљивом стилу.

Бивша главна уредница РТС Бојана Лекић није јуче желела да спекулише о конкретним именима, већ је у изјави за Информер истакла да би Тијанићев наследник требало да буде неко ко жели и зна да ради тај посао.

- Веома је важно да се на конкурс, када буде отворен, пријаве особе које јако добро познају медије, правну регулативу и да, уз све то, поседују организационе способности. У овом случају не важи правило да треба да дође само одличан менаџер, већ неко ко зна шта значи Јавни сервис. У склопу најава да ће РТС прећи на буџетско финансирање, бојим се да ће бити искоришћен неко са имиџом независности, а кога ће онда ставити у функцију зависности - каже Лекићева.

Мирков је решење

Ауторка емисије „Да, можда, не“ на РТС Оливера Ковачевић, на другој страни, истиче да је управо Никола Мирков адекватно решење за челника Јавног сервиса.

- Док Александар Тијанић још није ни сахрањен, неумесно је лицитирати именима људи који би могли да га наследе. Мирков, као његов заменик, одличан је избор у овом тренутку, а за даље ћемо видети. Условима конкурса и потенцијалним кандидатима за челну позицију у Јавном сервису јавност ће се бавити тек од пролећа - закључује Ковачевићева.

Мој угао

Драган ЈањиЋ, НУНС

Избор првог човека РТС требало би обавити у складу са предвиђеном законском процедуром. То је одговорност оних људи и оних тела који кандидују и бирају генералног директора Јавног сервиса.

Да се ја питам

Петар ЈеремиЋ, УНС

Никола Мирков је апсолутно способан да одговори изазовима с којима се суочава Јавни сервис. Тек по усвајању Закона о јавним сервисима и Закона о електронским медијима требало би именовати генералног директора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси