Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Будите бољи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2013.

Извор: Нови магазин

Будите бољи

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић преминуо је у Београду у 64. години. Најпознатији српски и југословенски новинар за многе је представљао синоним професије, како су то управо колеге закључиле – једини новинар који је имао више поштовалаца него следбеника и опонената заједно.

 

Александар Тијанић својим бритким написима и иступима није остављао могућност да се према њему буде равнодушан. У зависности од тога да ли су га волели или оспоравали, називали су га бриљантним или неумереним. Умеће новинарства, писање јединственим стилом, брзину и прецизност мисли и говора нико му није спорио.

Однос према Тијанићу, његовим ставовима и месту које је подједнако приграбио и заслужио вероватно је најтачније описала хрватска књижевница и колумнисткиња Ведрана Рудан: „Вукао је многе потезе с којима се нисам слагала, али… Имам проблем. Поносна сам што сам годинама познавала највеће перо на просторима умлаћене Југославије“. Под његовим вођством РТС је седам година заредом најгледанија телевизија. Опстанак Јавног сервиса називао је борбом за нормалну и пристојну Србију. Александар Тијанић рођен је у Ђаковици.

Још као студента журналистике на Факултету политичких наука у Београду професор Сергеј Лукач га је као најталентованијег упутио у редакцију НИН-а. Био је главни и одговорни уредник Интервјуа и Спортског журнала. Објављивао је политичке колумне у сплитској Слободној Далмацији, загребачком Старту, љубљанској Младини и сарајевском Ослобођењу. Са Драганом Бабићем и Мирјаном Бобић- Мојсиловић водио је емисију „Умијеће живљења“, која се емитовала на Јутелу.

Тијанић је био директор Телевизије Политика и творац БК телевизије. Генерални директор РТС-а био је од 2004. године. Од 1994. до 1996. године био је министар информисања у Влади Србије, а саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. Био је ожењен, за њим су остали ћерка, син и двоје унучади.

Један од Тијанићевих наступа који је изазвао највише реакција било је предавање студентима новинарства ФПН у новембру 2012. Оптуживали су га да је вређао студенте, али је мирно одговорио: „Нисам вређао... Желео сам да људи који тек почињу да се баве новинарством лишим илузија о узвишеној професији, указујући на културне обрасце који се натурају новим генерацијама и који треба под хитно да се мењају“.

Текст обраћања Александра Тијанића студентима ФПН објављен је у новембру 2012. у недељнику Време. Преносимо га уз незнатна скраћења:

Ко сте, бре, ви људи? Шта је ваша генерација? Која је ваша песма? Слоган? Шта пише на вашем беџу? Коме верујете? Чему кличете? Против чега сте, за шта јесте? Шта мењате? Које су књиге ваше? Чему се радујете? Ко су ваши будући класици? Који је разлог вашег постојања..? Зашто су ваши дугови кад их нисте направили? Зар је у вашој генерацији Че убио Фидела? Хоћете ли да генерацијски будете проклети, безначајни, кусур историје? Да личите на нас? Зар је поглед на целулит Ким Кардашијан ваш крајњи хоризонт?

Ваши хиперпалчеви развијени есемесом, ваш Велики брат, Пахомије и Прељубници, медијски натурени идеално-типски идоли са истим бројем пачјих усана и идентичним вименима, пазареним са монотоне Икеа полице; зар је то све што генерацијски можете? Што смете?

Ови послератни, пре вас, видели су Битлсе, Кенедија, Вијетнам, Мухамеда Алија, Шездесетосму, Вудсток, децу цвећа, црну браћу, Бранда, Селинџера, нашу Златну палму, нобеловца Андрића, слетање на Месец, Олимпијаду на Јахорини, Била Гејтса, Мерилин Монро, рачунаре комодор, Дилана, крај СССР-а, Зоранa Радмиловића, море, Маратонце, Шона Конерија, Звезду као првака света, смрт Тита, крај апартхејда, нашу златну у кошарци, Џајића, Конкорд, Пикаса, први део Кума, ЦД, пад Берлинског зида, Арсена Дедића, отварање Кинеског зида, Бугарску у ЕУ, покривени Храм Светог Саве, грађански рат и распад Југославије. Видите ли разлику? Зашто на њу пристајете? Зашто сте, неописиво млитаво, пристали да после претходне, силицијумске генерације, будете мутави силиконски нараштај?

Нисте кривци што сте такви. Ничија генетика није толико лоша. Вас су препарирали. Најпре комунизам и дуготрајна транзиција униште генерацијски и појединачни интегритет. Без интегритета нема личности. Без личности нема грађанске храбрости и одговорности. Без грађанске храбрости и одговорности нема демократије. Финално, мањак интегритета и мањак писмености дају овакво српско новинарство. Српско новинарство се онда ентузијастично укључује у дресуру српског јавног мњења, доприносећи атмосфери у којој је све могуће. Људи, услед радикалног губитка свести, чак и о личном интересу, већински пристају и да Србија, повремено, закључава капије изнутра. Пристају да своју децу дају другима да их троше као да им нису рођаци. Пристају да се од Србије отима као да је већ мртва...

Таблоидна политика неминовно рађа таблоидну економију, потом таблоидну уметност, онда таблоидно новинарство и, коначно, таблоидни живот са десет сати дневног омамљивања телевизијским програмом. Какав год да је, да Србији нема РТС-а све ћерке биле би као Стоја, а сви синови као заштићени сведоци. Није случајност. То је нечији политички пројекат да се све у Србији сведе на вечне непродуктивне сукобе и исконски рат нашег Шојића и њиховог султана Сулејмана. Кисмет, ваљда.

Можете се спасити само појединачно. Талентом или рмбачењем, свеједно. Будите бољи од других. Бољи од нас. Искористите овај хаос. Проникните у суштину друштвеног дириговања, опсенарства, укидања сваке спонтаности или случајности. О томе вам гласно ћуте. Парадоксално, никад лакше није било направити каријеру у медијима. Одвојте себе од масе писменошћу и интегритетом.

Све под условом да нисте мрзовољни. И да сте писмени. И да не дирате суштину система. Није лако. Изабрали сте последњу робовласничку професију на свету. Увек зависите од неког уредника који на вама лечи све комплексе свог, такође јадног живота. Наравно, има и другачијих у овом послу. Неки су мртви. Убијени, јер су били другачији. Други се тврдоглаво држе своје сујете; због себичности, болесне жеље да се издвоје, да буду уочени, памтљиви, утицајни – немилице угрожавају мир, физичку сигурност и финансијску стабилност својих породица.

Да бисте разумели како функционишу ствари о којима ћете писати, пожељно је бар да их јасно видите. На Балкану свако богатство је углавном плод сналажења, неваљалства, корупције, Алцхајмерове болести („не сећам се одакле ми паре“) или државне милости. У средишту обрнуте друштвене пирамиде, коју на глави држе губитници транзиције и покојна средња класа функционише новац. Велики. Десно од новца су странке и држава. У том делу готово свака групација током мандатa уради за себе више него за Србију. Лево од новца су школа, црква и медији.

Десни одржавају постојећи поредак и страх. Леви производе инерцију, друштвени консензус, те илузију кретања ка бољем. Које тек што није. Корупција, испод које вири мафија, повезује – попут отровног бршљана – све спратове пирамиде.

Ова шема важи за сва времена, сва друштва и све системе... Ето, сад знате зашто свима иде тачно како нам јесте. Сад знате да вам родитељи нису кривци. У најгорем случају само су саучесници. Или бар сведоци. Или, слутим, жртве.

Немојте снобовски одбацивати важност принтаних таблоида или телетаблоида за ментално здравље Србије. Они скупљају ђубре по Србији и стављају га на екран или га увијају у папир. За разлику од многих, волео бих да сваки богаташ има сопствени таблоид. Наиме, уредници таблоида су поштени људи. Они нападају само особе које су „уплаћене“, „типоване“ и наручене од газда. Тек тада, у свеопштем медијском рату моћних, где свако свог противника цинкари јавности и полицији, сазнаћемо све о свима. Дајте нам још таблоида ако мислите добро Србији. У њима је, дакле, истина. Делић по делић, па сами слажите лего-коцке откровења...

Нека дигне руку свако од присутних који је чуо – не читао, чуо – за Веселка Тенжеру. Нико? Добро. Био је најбољи новинар свог времена, седамдесетих, у великој Југославији. Да вас питам ко је читао Тиркета, јавиће се вас десетак.

Има ли смисла да вас питам за Винавера? Нема? Не усуђујем се да кажем – има ли икога, да је присутан, а да је прочитао неки мој текстић? Сигуран сам да нема, јер бисмо се препознали по обостраном неадекватном изгледу, понашању и дизајну. Зато сам, током три деценије, свођен на изложбени узорак јако лошег примера. Зато сам данас овде. Да ви не будете овакви...

Колеге, можда сам вам овим разговором убрзао сазревање. Можда сам вас заплашио. Али, нисам вас лагао. Нисам повлађивао. Искрено, волео бих да ме генерацијски демантујете у свакој тврдњи. Неки међу вама знам да хоће. Таленат је несавладива природна сила. Упркос уредницима, бршљану, обрнутој пирамиди и транзицији. Или ћете успети, или вас неће бити. Немојте да будете упадљивa генерација, јер стојите на планини непрочитаних књига. Хвала што сте ме позвали да говорим у школи чији сам студент и данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси