Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реакције на смрт Срђе Поповића: Напустио нас симбол отпора неправди и злу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2013.

Аутор: В. З. Цвијић Извор: Блиц

Реакције на смрт Срђе Поповића: Напустио нас симбол отпора неправди и злу

Смрћу адвоката Срђе Поповића, Србија је изгубила најистрајнијег борца за људска права, који је скоро 50 година заступао многе чија су грађанска права била угрожена, од дисидената у време комунизма до породице убијеног премијера Зорана Ђинђића.

 

Након краће и тешке болести, Поповић је преминуо јуче у Београду, у 76. години.

- Отишао је добар човек и адвокат и то доживљавамо као лични губитак, јер је био и наш пријатељ. Борио се целог живота за идеју мога брата. Раније је бранио Зорана, а сада је нас заступао у поступку за његово убиство. Он је био једини покретачки и стручни ум да се открије и изведе пред лице правде наручилац убиства мог брата - каже за „Блиц“ Гордана Ђинђић Филиповић, сестра Зорана Ђинђића.

Вук Драшковић наводи да је Поповић био водећи адвокат и интелектуалац и неуморни борац за људска права.

- Познавао сам га дуже од четири деценије. Био је симбол отпора свакој неправди и злу, бриљантни дијагностичар политичких и моралних болести, али и сјајан прогнозер аналитичар. Његово дело ће га наџивети, а ми ћемо дуго осећати празнину без њега - каже лидер СПО.

Режисер Лазар Стојановић каже да је Поповић био највећи борац против државне репресије у области људских права.

- Био је спреман да бесплатно брани све чија су права угрожена и да на сопствени ризик изнесе у судници све замерке. Својом борбом издејствовао је враћање пасоша и слободе кретања дисидентима. Био је подстрекач и бранилац свих демократских групација и један од само неколико наших бораца за људска права који је ван земље био признатији него код куће - рекао је Стојановић. Социолог Небојша Попов каже да је „Срђа Поповић био човек који је успео да блиста у време ништавила и пустоши“.

У свету је постао познат још 1976, када је био на насловној страни лондонског “Тајмса”, који га је описао као “човека који је дуго жигосан у Југославији”, јер је један “од храбрих који бране прогоњене због својих уверења”. Био је један од првих и највећих противника Слободана Милошевића.

Бранио је младог Зорана Ђинђића, али и Добрицу Ћосића, Вука Драшковића, Мићу Поповића, Леонида Шејку...

О Срђи Поповићу

Драгољуб Жарковић, главни уредник „Времена“
Био је и више од адвоката, човек који је кроз професију ширио људске слободе и вредности.

Вук Драшковић, председник СПО
Био је бриљантни дијагностичар политичких и моралних болести, али и сјајан прогнозер аналитичар.

Лазар Стојановић, редитељ
Био је подстрекач и бранилац свих демократских групација и један од само неколико наших бораца за људска права који је ван земље био признатији него код куће.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси