Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Биљана Србљановић: Тијанић је био злочинац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2013.

Извор: Курир

Биљана Србљановић: Тијанић је био злочинац

Смрт директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића списатељица Биљана Србљановић је злоупотребила, те га је прогласила злочинцем. Наиме, она је на свом Твитер налогу оптужила Тијанића да је био део злочиначког удружења.

 

Србљановићки су засметали и изрази саучешћа које су чланови државног врха упутили Тијанићевој породици, па се и на њих окомила.

- Не сећам се овако тронутог врха државе поводом смрти Стојана Церовића, много озбиљнијег и већег новинара, који није учествовао у ЗУ - написала је Србљановићка на Твитеру и појаснила:

- ЗУ даље у тексту абревијација за злочиначко удружење. Ни то јој није било довољно, па је прозивку упутила и на рачун првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

- Не сећам се да је Александар Вучић упутио саучешће породици Ћурувија када су новинара убили пред кућом као пса. И тада је био министар, и то, замислите, информисања - закључила је Србљановићка.

Позвали смо Биљану Србљановић да нам појасни због чега је Тијанића назвала чланом злочиначког удружења и на шта је заправо мислила, али није била вољна да одговара на питања.

- Управо сам и ја изгубила члана породице и не могу да одговарам на питања - кратко је рекла Србљановићка.

Председник Независног удружења новинара Вукашин Обрадовић сматра да у јавном животу, па и на друштвеној мрежи, свако треба да води рачуна о свом односу како према живим људима тако и према покојницима.

- То важи и за госпођу Србљановић. Максиме „о покојницима све најлепше“ не морамо увек да се придржавамо, али доза пристојности према управо преминулом Александру Тијанићу не би била наодмет ни њој - каже Обрадовић.

И Нино Брајовић, генерални секретар УНС, каже да су Србљановићкини коментари неумесни.

- То је за жаљење и за извињење Тијанићевој породици, колегама и пријатељима - кратко је прокоментарисао Брајовић Србљановићкине написе на Твитеру.

Наташа Миљковић, новинарка РТС, за Србљановићкине коментаре рекла је само:

- Одвратно.

Милован Дрецун, функционер Српске напредне странке и некадашњи новинар РТС, каже да за Биљану Србљановић очито злочиначко удружење представљају сви они који су бранили отаџбину од НАТО и албанских терориста 1998. и 1999. године.

- Што се тиче Александра Тијанића, он има значајно место у српском новинарству без обзира на то што се многи нису слагали с његовим ставовима, а Александар Вучић треба да прозбори нешто о њему јер је он био на челу Јавног сервиса - каже Дрецун.

Јанковићева

Нецивилизован гест

Психолог Александра Јанковић истиче да „елементарна грађанска пристојност, з коју се и сама Србљановићка залаже, налаже да све што имате да кажете неком то кажете док је жив“.

- То више није агресиван гест, него је нецивилизован чин. Оптуживање мртвих је прилично озбиљно. Последице таквог етикетирања могу да имају његови ближњи.

Реаговања

Милорад Додик, председник РС

Тијанићева смрт представља ненадокнадив губитак за његову породицу, пријатеље, колеге, али и за српско новинарство, у којем је оставио неизбрисив траг.

Мајкл Давенпорт, шеф делегације ЕУ

Последњих месеци градио је стратегију за решавање тешких финансијских проблема с којима се Јавни сервис суочава, али га је смрт у том послу прекинула.

Пола Тиди, вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС у Србији

Одласком Александра Тијанића Србија је изгубила једног од најбољих медијских професионалаца, а Радио-телевизија Србије бескомпромисног борца за снажан, поштован и независан јавни медијски сервис.

Бојана Лекић, новинар

Александар Тијанић и остати равнодушан нису спојиве ствари. Увек. И сада. Јер је био неко. Сада је друго не битно. Слава му.

Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове и књижевник

Његов одлазак је највећи губитак за РТС, за наше новинарство, за демократију у Србији. Био је српски Волтер Липман. Први међу најбољима. Хвала му за све.

Слава Ђукић, новинар и публициста

Није тренутак да сад разложније говорим о личности Александра Тијанића. Шта је он значио у нашем новинарству, брзо ће осетити и његове колеге и јавност.

Мирјана Бобић Мојсиловић, новинар и писац

Његову смрт осећам као страшан лични губитак, али и као огроман губитак за наше новинарство. Нажалост, тек сад ће му сви признати да је био највеће новинарско перо.

Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника Време

Тијанић је био један од последњих аутора који је могао да повећа тираж једних новина или гледаност једне телевизије, а све то је постизао зато што није био равнодушан.

Оливера Ковачевић, новинарка РТС

Имала сам привилегију да радим с њим и увек, и кад смо се волели и кад смо се свађали, Тијанић је био у праву. То што смо од њега научили нисмо могли да научимо ни у једној школи.

Игор Мировић, министар за регионални развој и локалну самоуправу

Одласком господина Тијанића изгубили смо вансеријског новинара, човека који је директно и луцидно изражавао ставове, визионара који је мењао медијску слику.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

30.10.

2013.

Živorad Stevanović [нерегистровани] у 19:22

Moje saučešće familiji Tijanić

Tijaniću počivaj u miru i neka Ti je laka ova srpska zemlja.
Smrt je jedini besmrtnik - Twain

Molim Vas gospođa Srbljanović: primite moju iskrenu želju - da ste na radost Vašu i Vaše familijie živi i zdravi sto i jednu godinu.
Reče glina lončaru: "Zašto me gnječiš? Doći će dan pa ću i ja tebe gnječiti." - Kabir

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси