Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА изненада “пронашла” нову националну ТВ фреквенцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

РРА изненада “пронашла” нову националну ТВ фреквенцију

Месец и по дана после неуспешног конкурса за доделу националне фреквенције коју је користила ТВ Авала, Републичка радиодифузна агенција (РРА) поново је расписала конкурс, чиме је отпочела нова битка за још једну телевизијску мрежу са националном гледаношћу.

Прошли пут су конкурисале ТВ Нова, у оснивању, и ТВ Коперникус, али национална фреквенција није додељена, јер ниједна од заинтересованих станица није добила потребну већину гласова чланова Савета РРА. Очекује се да ће се исте телевизије пријавити и на новом конкурсу.

Међутим, тек што је конкурс у петак објављен у „Политици” и на сајту РРА, појавиле су се сумње да ли је спроведен по законитој процедури. Наиме, конкурс је расписан пре него што је на снагу ступио Правилник о утврђивању плана расподеле фреквенција, који је у „Службеном гласнику” објављен у петак, а ступа на снагу осмог дана по објављивању, то јест у суботу, 2. новембра.

Осим тога, на прошлом конкурсу понуђена је мрежа ТВ Авала, са 33 фреквенције, а сада је понуђена мрежа са 21 фреквенцијом због чега познаваоци ове тематике сумњају да ли је могуће преко ње телевизијским сигналом покрити већи део Србије – услов за националну фреквенцију је покривеност 60 одсто територије.

Било каква грешка у спровођењу конкурса могла би скупо да кошта државу ако би будући емитер претрпео штету – довољно је сетити се досуђене одштете СОС каналу због њихових проблема са фреквенцијом.

– Није јасно због чега је РРА толико пожурила са конкурсом, зашто нису могли да сачекају неколико дана док план расподеле фреквенције не ступи на снагу.

Јавност је ускраћена за објашњења – како то да је прошли пут у оквиру мреже било 33, а сада 21 фреквенција. Ако је разлика од 12 фреквенција узета за потребе дигитализације, да ли ова сада понуђена мрежа уопште има националну покривеност, да ли је направљена одговарајућа анализа, вештачење? РРА треба да одговори на ова питања – каже Милош Стојковић, стручњак за медијско право.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић каже да је ово тело донело одлуку о расписивању конкурса након што су надлежне службе ове агенције прецизирале све правне и техничке појединости.

– Када су се у штампи појавили написи да је приликом расписивања направљена процедурална грешка, питао сам наше правнике да ли те примедбе стоје одговорили су ми да је све у реду – каже Караџић.

Он тврди да на конкурсу није мрежа некадашње ТВ Авала, већ практично нова, али у којој се налази већина фреквенција те телевизије, као и других мањих телевизија које су у међувремену остале без дозвола.

Извршни директор РРА Драган Лукић каже да је Савет агенције, након што је прибављена неопходна документација Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) и Министарства за спољну и унутрашњу трговину и телекомуникације, морао да распише конкурс, јер не сме да ове ресурсе држи неискоришћене. На основу тога је један број фреквенција одређен за дигитализацију, што је обавеза државе у европским интеграцијама, а од осталих је „направљена” мрежа са националном покривеношћу.

„У складу са оба закона у конкурсу су дате фреквенције и начин емитовања”, кратко је у поруци „Политици” поручио директор Ратела Милан Јанковић, без детаљнијег објашњавања да ли понуђена фреквенција покрива тражених 60 одсто територије Србије, то јест да ли је направљена одговарајућа анализа коју помиње стручњак за медијско право Милош Стојковић.

Јоцић без коментара, али упућен у конкурс РРА

Откако је почела борба за нову фреквенцију са националном покривеношћу, а посебно након што је фамозна ТВ Нова о којој се толико говори изашла из сенке и појавила се на прошлом (пропалом) конкурсу, уз њу се везује име Дејана Јоцића, бившег директора ТВ Прва. Јавности није позната власничка структура телевизије која претендује на националну фреквенцију.

„Немам коментар”, изјавио је и јуче Јоцић, али је слушајући питање „Политике” кратким коментарима показао упућеност у детаље конкурса РРА, то јест да је један број фреквенција изузет за дигитализацију, а да је други на располагању за аналогно емитовање.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси