Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Био је рођен за сваки медиј
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Био је рођен за сваки медиј

Сећања Неде Тодоровић, професорке на Факултету политичких наука

 

Александар Тијанић био је на првој мојој генерацији на Факултету политичких наука када сам постала асистенткиња професора Сергеја Лукача. Иако је био годину дана старији од мене, он је факултет уписао мало касније. Седео је у последњој клупи и одмах је био запажен, јер је био гласан, духовит, ироничан, талентован...

На трећој години студија издвојили су се његови текстови као оригиналнији и бољи од других, прича за Данас Неда Тодоровић, професорка новинарства на Факултету политичких наука у Београду.

Према њеним речима, професор Лукач, који је тада био уредник у НИН-у, одмах га је узео у НИН и он је у најкраћем могућем времену од некога ко је радио документацију постао велика новинарска звезда.

На тој трећој години, додаје Тодоровићева, дао је два, три испита и одустао од студија.

„Он је био рођен за сваки медији. Био је оригиналан, талентован, образован. Њему школа није била потребна. Покушавала сам касније да га убедим да дође и заврши факултет, али није стизао од текућих послова. Штета што није завршио, јер су га после многи прозивали због тога“, напомиње наша саговорница.

Када је Тодоровићева почела да ради као сценариста на телевизији емисија Недељно поподне и Ноћног програма, ангажовала је Пецу Поповића и Александра Тијанића што је било његово прво појављивање на телевизији и где је имао „свој коментар у свом стилу“. Њих троје, како каже, били су у исто време и најмлађи уредници у историји куће Политика.

„Не запазити Тијанића било је немогуће. Од почетка је био сигуран у себе. Због његових текстова и колумни били су читани многи листови. У сваком медију се показао као суверен. Током своје каријере касније прошао је кроз медијску голготу и кроз линч, и то га је коштало здравља. Његова смрт представља саучешће српског новинарства. Врло мало је остало таквих“, наводи Тодоровићева.

Мирков на челу РТС

Управни одбор Радио-телевизије Србије јуче је за вршиоца дужности директора јавног сервиса изабрао досадашњег директора Телевизије Београд Николу Миркова.

Енергија и одлучност

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенопрт упутио је телеграм саучешћа породици Александра Тијанића и колективу РТС, у коме подсећа на Тијанићеву неизмерну енергију, одлучност и храброст да се суочи са проблемима и препрекама, али и да предложи решења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси