Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колеге и пријатељи о Александру Тијанићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2013.

Аутор: Милка Радовић, Марко Р. Петровић Извор: Блиц

Колеге и пријатељи о Александру Тијанићу

Тијанић је човек који је поставио високе границе и хтела сам и тог дана да их додирнем.

Једноставно, радила сам као да је ту. И увек ће бити тако. Нама који смо училиод њега, то је просто укодирано, говори презентерка РТС-а Маја Жежељ о тренутку у којем је у Другом дневнику РТС-а читала вест о смрти Александра Тијанића.

И то је, нажалост, део овог посла. Могуће је контролисати емоције испред камере, али у једном тренутку се упиташ чему то... - каже Маја Жежељ за „Блиц”. Додаје и да јој и даље делује немогуће да је умро. Када смо чули шта се десило, једноставно настала је тишина. Радила сам са њим скоро 20 година, од Телевизије Политика, преко БК телевизије, па до РТС-а - каже Маја Жежељ.

Зоран Станојевић, уредник емисије „Око” на РТС-у, као и већина Тијанићевих сарадника, истиче колико је он био захтеван, али и креативан.

Читајући синоћ његове старе текстове на интернету закључио сам да је он непогрешиво и на време указивао на то што у нашем друштву не ваља, а онда бисмо ми обично бирали погрешан пут. После би се многи љутили што се он у заједничким грешкама боље сналазио од њих - каже Станојевић.

Као неко ко је годинама с њим непосредно радио, Станојевић истиче и да је Тијанић као новинар био „непроцењиво добар, као шеф тежак и захтеван, а као човек задивљујуће креативан”.

То што је стекао поверење у моје новинарске способности сматрам својим највећим успехом - каже Станојевић.

Сарадници који су га у понедељак видели на послу кажу да је изгледао уобичајено, чак много боље него у последње време када се вратио са лечења из Лондона.

Тијанић је умро у понедељак око 17 сати. Непосредно пре смрти био је са супругом и ћерком у кафићу недалеко од зграде у којој је живео. Тијанић је био редован гост код нас недељом, и увек је био са својом породицом, ћерком, сином, супругом и унуцима. Био је и ове недеље, али и у понедељак, непосредно пре смрти - рекли су нам у том кафићу, видно потресени због смрти генералног директора Радио-телевизије Србије. Комшије кажу да је Тијанић сам напустио кафић и кренуо ка улазу зграде где је пао испред лифта.

Наишао је пролазник који је покушао да му помогне.

Створила се гужва, брзо су стигле Хитна помоћ и полиција, тако да ни његова супруга ни ћерка нису могле да приђу - прича радница кафића који се налази тик до Тијанићевог улаза.

 У петак кремација

Комеморација поводом смрти генералног директора РТС Александра Тијанића биће одржана у четвртак у Дечјем културном центру. Кремација посмртних остатака је у петак, 1. новембра у 15 сати, а полагање урне у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

“Ја и нико мој”

Рачунам да ће моју књигу “Ја и нико мој” читати моји противници. Тираж је, дакле, обезбеђен. Ту је и стотинак јавних личности са тајним склоностима о којима сам писао током три деценије. Нисам главна личност књиге, већ мали новинар растрзан жељом да преживи и мањком храбрости да буде кукавица. (Недељник 2013).

О другима

...О МИЛОШЕВИЋУ

Фактички, Милошевић је жртва кућног атентата. Довршила га је, вероватно пре времена, апсолутно погрешна Мирина калкулација. (2000. године)

...О НИКОЛИЋУ

...Томица Николић, уместо да оде на дубинско прање, објавиће хатишериф о смени генералног директора РТС-а. Немам приговор.

Имам услове.(Јул 2011.)

... О ЂИНЂИЋУ

Ако Зоран Ђинђић преживи, Србија неће. (месец дана пред убиство премијера Зорана Ђинђића 2003. године)

...О ВУЧИЋУ

Заиграо је утакмицу какву нико није играо. Изабрао је ’брзи старт’, најбржи начин да покаже себи и другима да он није случајност. (Недељник 2013.)

СУКОБИ..

...СА ЦАНЕТОМ

„Тужим Суботића јер кад год га неко пита како сте Ви, као шнајдер, зарадили две милијарде евра, а нисте Армани, он каже да је то непристојно питање које је написао Тијанић“. Станко Суботић је 2010. прозвао Тијанића да има милионски рачун у Швајцарској и да је на платном списку Мирослава Мишковића.

Шамари за симпатизере ЛДП

Тијанић је ошамарио у ходнику Првог општинског суда симпатизера ЛДП Милоша Луковића у марту 2008. Месец дана касније на Аутокоманди је после вербалног дуела и псовки ударио неколико пута у главу члана изборног штаба ЛДП-а на Вождовцу Роберта Томаша.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси