Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Женски медијски форум у ДОБ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2013.

Извор: Танјуг

Женски медијски форум у ДОБ

Женски медијски форум Женерама посвећен обележавању 35 година феминистичког покрета у бившој Југославији, одржаће се сутра и прекосутра у сали Американа Дома омладине Београда.

Форум организују ДОБ и Женски информационо документациони тренинг центар (Женски ИНДОК центар), уз подршку Шведске фондације Квина тил Квина поводом обележавања прве феминистичке конференције на овим просторима ”Друг-ца жена” одржане 1978. године у Студентском културном центру.

Како је истакнуто у најави, био је то међународни скуп на који су дошле феминисткиње из Италије, Француске, САД, Енглеске, као и са простора бивше Југославије. Конференција је била почетна инспирација за стварање првих феминистичких група у Загребу, Љубљани, Београду.

На дводневном Женском медијском форуму Женерама у ДОБ разговараће се о значају који је ова конференција имала за развој феминистичког покрета на просторима бивше Југославије, али и социјалних покрета у целини.

Првог дана скупа, сутра у сали Американа ДОБ, одржаће се панел дискусија на тему Историја кроз женски покрет, женски покрет кроз историју. Модераторка ће бити Гордана Стојаковић, а у разговору ће учествовати Надежда Чачиновић, Даша Духачек, Соња Дрљевић и Лепа Млађеновић.

У холу Дома омладине Београда биће отворен простор за женске групе и фондације Женски Медијски Форум, на коме ће публика моћи да дође до публикација женских група, организација и фондација, извештаја, билтена, штампаних материјала и wеб издања.

Први дан Женераме затвориће Ана Ћурчин, солистичким концертом који ће бити најава њеног новембарског концерта у ДОБ.

Другог дана форума, у среду, 30.октобра одржаће се панел дискусија на тему "Значај умрежавања - Женски покрет - Женске мреже”, на коме ће се представити активне женске мреже у региону. Модераторка ће бити Саша Покрајац.

После панел дискусије сви заинтересовани моћи ће да присуствују радионици ”Етика у медијима”, коју ће водити Тамара Скроза.

У холу испред сале Американа у 19 сати биће отворена изложба "Женска страна", партнерски пројекат Музеја историје Југославије и Музеја савремене уметности из Београда, која је први пут представљена 2010. године у Музеју 25. мај.

Ауторке изложбе су Марија Ðорговић (Музеј историје Југосавије), Ана Панић (Музеј историје Југославије) и Уна Поповић (Музеј савремене уметности) с циљ изложбе је сагледавање положаја и улоге "нове ослобођене жене" у социјалистичком друштву.

Изложба "Женска страна” кроз званична документа, фотографије, интервјуе, телевизијске емисије, филмове, женске часописе, представља нека од питања везаних за положај жене у социјализму, од четрдесетих до шездесетих година 20. века у Југославији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси