Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фреквентни компромис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2013.

Извор: Данас

Фреквентни компромис

Републичка радиодифузна агенција је у петак поново расписала конкурс за доделу пете националне фреквенције. Овог пута није реч о спорној фреквенцији коју је користила ТВ Авала, барем тако кажу, већ је од више „слободних делова“ направљена „нова фреквенција“. Главни проблем са фреквенцијама, подсетимо, био је у томе што су стручна јавност и одређене институције заузеле јасан став да је фреквенција некадашње ТВ Авала била преко потребна за завршетак процеса дигитализације, који подоста касни.

 

Упркос томе, РРА је расписала конкурс за дозволе емитерима који би вратили ту фреквенцију у етар. Тим потезом нису били баш задовољни ни ови из Европе.

А политички интерес да се та фреквенција додели неком емитеру, очигледно, био је огроман. Имајући у виду колику моћ медији могу да имају, нарочито телевизије, то и није чудно. Причало се да су разни људи, блиски владајућој партији, долазили на састанке са надлежним људима за ту област и да је то управо био разлог за расписивање конкурса. Свака власт воли да контролише, односно да има своје медије, па се спекулисало да иза свега стоји највећа владајућа партија.

На конкурс су се тада пријавиле само две телевизије - новооснована Nova.rs, иза које, верује се, стоји бивши директор Прве Дејан Јоцић, и ТВ Коперникус. Званично се не зна ко заправо има власничких удела у овим телевизијама, али се у одређеним круговима спомињало да је заправо реч о две струје, у оквиру једне партије - једна је уз бившег лидера док друга заступа интереса садашњег лидера странке.

Да ли због страха, политичког притиска, неопредељености за једну од страна или можда и због критика стручне јавности, у РРА нису изгласали ниједног од кандидата, под изговором да не испуњавају услове за емитовање програма на националном нивоу. И онда се чинило да је стављена тачка јер је Министарство телекомуникација решило да ту фреквенцију званично одреди за процес дигитализације телевизије.

Сад видимо да ту није био крај. Након поменутог објашњења о  „прављењу нове фреквенција“ изгледа да је неки компромис у овом сегменту пронађен. Мада, ко зна...

Коментари (1)

Остави коментар
пон

28.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:17

I svi zadovoljni i frekvencijski kanali na broju

"Javni konkurs za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog programa područje željene zone servisa - cela Republika" sadrzi novi plan raspodele kanala/lokacija za novu nacionalnu analognu terestricku TV radio-difuznu mrezu "K-5" koji se za sada ne moze verifikovati, jer elektronska verzija najnovijeg sluzbeno objavljenog Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o utvrdjivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestricke alalogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije, koji obuhvata Aneks 2 - plan raspodele frekvencija/lokacija za analognu TV radio-difuziju za teritoriju Republike Srbije i Aneks 4 - plan raspodele frekvencija/lokacija za potrebe formiranja Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog televizijskog signala, - jos nije "okacena" na internet stranicama ni RATEL-a ni Ministarstva spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija.

Voleo bih da znam kako je konacno prosirena Inicijalna mreza. Voleo bih takodje da znam da li ce predajnici "Avala" koristiti za analogno i digitalno emitovanje susedne kanale br. 27 i 28, a predajnici "Crveni cot" - za digitalno i analogno emitovanje koristiti susedne kanale br. 30 i 31, i kolike ce biti njihove efektivne zracene snage (ERP)?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси