Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је РТС јавно предузеће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Да ли је РТС јавно предузеће

Радио-телевизија Србије није јавно предузеће и обрасци који постоје за контролу рада, ефикасност и систем јавних предузећа у власништву државе никако не могу да се односе на јавни сервис, речено је Данасу незванично у РТС. Међутим, како додају, РТС је одговорио на сва питања Министарства привреде и податке доставио у року. У Министарству привреде такође наводе за Данас да је РТС предала своју личну карту, али да она није потпуна.

 

На питање зашто и РТС као јавни сервис мора да испуни ту обавезу, они објашњавају да је Министарство привреде овлашћено да врши надзор над свим правним лицима са већинским државним капиталом.

Подсетимо, министар културе Иван Тасовац је у писму које је упутио директору РТС Александру Тијанићу скренуо пажњу руководству РТС-а да је, према захтеву Министарства привреде од 23. септембра ове године, у обавези да достави валидно попуњену личну карту свог предузећа, уз напомену да ни после пет покушаја тај неопходни документ није достављен у потребном формату.

Извор из РТС-а, међутим, наводи да постоје два проблема када је реч о предаји личне карте Министарству привреде. Иако је постојао став у РТС-у да ће пристанком достављања тих података по правилима која важе за јавна предузећа означити да „РТС више не би био јавни сервис већ државно предузеће“.

„Будући да је реч о новцу грађана Србије, РТС је одговорио на сва питања Министарства привреде у року. Проблем је што је књиговодствени систем и систем обраде података који је у РТС инсталиран од европских стручњака и плаћен европским новцем за генерацију испред методологије коју користе јавна предузећа. У Министарству привреде сада траже да ми прилагодимо податке које смо им послали“, објашњава наш извор из РТС.

Како додаје, РТС нема ништа против да када већ располаже јавним новцем полаже рачуне јавности, али тражи да се јасно направи ограда да јавни сервис није државно предузеће.

„РТС не сме да се стави на списак јавних предузећа, иако ће од следеће године бити пребачен на финансирање из буџета. У том случају ћемо морати да се обратимо Бриселу“, напомињу незванично у РТС.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

23.10.

2013.

mr.Milica Stojković [нерегистровани] у 22:35

Javno preduzeće u vlasništvu države

Zaposlila sam se 1956.godine u Muzičkoj produkciji RTS. Nikada nisam primila celu platu jer mi je,ne samo meni, na blagajni u Makedonskoj ulici odbijano za razvoj televizije.U početku bilo je to za Takovsku, pa za Košutnjak, Aberdarevu, predajnike, Čot i ne mogu da se setim svih tih predajnika i raznih davanja. Nisam sigurna da li je bilo i za avlski toranj.Otišla sam u penzijua 1993. godinne a da za 37 godina nikada nisam dobila celu platu , da ne pominjem da je automatski naplaćivana TV pretplata.Naravno, ne samo ja već i ostali , nismo dobili nikakve akcije jer je RTS od državnog preduzeća odjednom proglašena za medijski i javni servis.Tako smo mi u prošlom veku ulagali u imovinu RTSa,mnogi medju nama više nisu živi,zaposleni danas možda i nisu upoznati da je generacija pre njih ulagala a da nikakve beneficije nije dobila pa ni danas nije oslobodjena plaćanje pretplate.Nije mi poznata ni jedna ustanova u Srbiji u koju su zaposleni toliko ulagali a da ništa nisu dobili .Veoma bih volela da oni koji odlučuju o sudbini ove nekada jedine medijske kuće, pravog prozora u svet (JRT), da budu upoznati kako su tada zaposleni podneli deo tereta nastanka i razvoja televizije u Srbiji što danas nije slučaj u obilju novih elektronskih medija.
PS: Gudački zabavni orkestar proslavljenog Ilije Bćka Genića je prvi ušao u televizijski studio na beogradskom sajmištu i ja kao jedina žena violinistkinja(Politika 1963. Milica Stojković:Bila sam svedok MUZIČKA PRODUKCIJA RTS 1976.1992"

Одговори
сре

23.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:19

Radiodifuzna ustanova Srbije nije javno preduzece


Radiodifuzna ustanova Srbije (tzv. RTS) osnovana je clanom 85. stav 1. Zakona o radiodifuziji radi obavljanja delatnosti javnog radiodifuznog servisa.

Javni radiodifuzni servis ne spada ni u javne sluzbe ni u javna preduzeca, po Zakonu o javnim sluzbama i Zakonu o javnom preduzecima.

Prema tome, licna karta javnog preduzeca nije isto sto i licna karta javnog radiiodifuznog servisa, odnosno Radiodifuzne ustanove Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси