Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинару 4,5 година због откривања имена сведока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2013.

Извор: Мондо

Новинару 4,5 година због откривања имена сведока

Суд у Македонији осудио је Томислава Кезаровског на 4,5 година затвора због тога што је у чланку објављеном 2008. године открио идентитет заштићеног сведока из случаја убиства у Орешу код Велеса. Кезаровски, новинар листа "Нова Македонија", у мају ове године стављен је у притвор због чланка који је пре пет година објављен у магазину "Репортер 92", а пресуду коју је данас изрекло веће Кривичног суда у Скопљу оштро су осудили медији и групе за заштиту људских права, пренеле су агенције.

Остали оптужени у случају "Ликвидација", укључујући судије, адвокате и тужиоце, осуђени су на робију у трајању од једне до пет година, наводи македонска агенција МИА.

Македонско удружење новинара описало је пресуду против Кезаровског као "претерану", а представница за слободу медија у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Дуња Мијатовић оценила је да је одлука суда "застрашујућа" и да "шаље јасну поруку о цензури" другим македонским новинарима.

"Данашња пресуда има озбиљне последице по слободу изражавања и медија. Кривично гоњење новинара због њихових новинарских активности представља кршење основног људског права на слободу изражавања и обавеза које та земља има у оквиру ОЕБС-а да развија и штити слободу медија", рекла је Мијатовић.

Она је позвала македонске власти да одмах ослободе Кезаровског.

Кезаровски је једини новинар у читавом региону Југоисточне Европе који се налази иза решетака, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси