Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На тапету локални медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2013.

Извор: Преглед, Танјуг

На тапету локални медији

Учесници јавне расправе о Нацрту закона о електронским медијима оценили су јуче на јавној расправи да је законски текст у појединим деловима нејасан и противречан, док су представници Министарства културе и информисања истакли да ће сигурно усвојити све што доприноси напретку нацрта закона. Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић рекла је да закон може и да би требало да буде усвојен, а да су јавне расправе организоване како би се чуле сугестије, примедбе и коментари.

„Свесни смо да када изађете са једним нацртом закона постоје ствари које могу и треба да се дораде. Када се ради на закону немате потпуни увид у све ствари али оног тренутка када изађе закон у јавност битно је мишљење те јавности која омогућава да са неке друге стране погледате нацрт“, рекла је Предић.

Она је истакла да на јавним расправама сви заинтересовани могу да укажу на пропусте и аргументовано бране ставове које ће министарство усвојити. Према њеним речима ресорно министарство ће усвојти све што доприноси напретку нацрта закона о електронским медијима, јер је то и напредак регулативе.

Министарство је, како је додала, због важности теме која се рефлектује на целокупно друштво инсистирало на дебати која ће несумњиво допринети квалитету закона. Предић је истакла да се дуже време радило на нацртима и да се дуже него што је било планирано и предвиђено стратегијом чекало на њих али да може коначно да се каже да се „закон о електронским медијима налази у дебати“.

Истичући да је то једна од најважнијих ствари она је указала да је битна хармонизација домаћих закона са регулативом Европске уније и стандардима које има Европа.

Марија Лековић са Студија Б каже да нацрт закона није јасан а да поједини чланови нису усаглашени.

„Једино што је јасно у овом закону је да се превише људи на њему изређало искључиво водећи рачуна о својим потребама и циљевима и не водећи рачуна шта је претходник хтео да каже“, рекла је она додајући да се не види јасан циљ осим да се угасе јавни медијски сервиси у локалним срединама.

На јавној расправи је истакнуто и на могуће кршење Устава које је предвиђено законским текстом, док је представник СББ-а рекао да је рад на нацрту требало да буде транспарентнији, као и да неки од чланова закона нису у складу са Уставом и европском праксом али и принципом конкуренције, али је напоменуо да проблеми могу да се исправе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси